• Terug
  • Nieuws
  • Harm en Rika de Groot 60 jaar getrouwd
8 maart 2022

Burgemeester Klaas Sloots van de gemeente Stadskanaal brengt dinsdagmiddag een bezoek aan Harm en Rika de Groot. De echtelieden uit Onstwedde zijn dan zestig jaar getrouwd. Vrijdag heeft het diamanten echtpaar al een brief in de bus gekregen van koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Harm de Groot is geboren op 8 september 1940 in Weite onder de rook van Bourtange, Rika de Haas aanschouwt het levenslicht op 8 juli 1943 in Ter Wupping nabij Onstwedde.

De ouders van Harm runnen een kruidenierswinkel in Weite. Er is niet genoeg werk voor Harm die daarom aan de slag gaat bij de coöperatie in Bellingwolde. Vanwege zijn voortreffelijke inzet wordt hij vervolgens benaderd door Jan Moed met de vraag of hij wil komen werken in zijn kruidenierszaak in Onstwedde. Hij kan daar ook meteen in de kost.

Leidse kaas
In Onstwedde leert hij Rika kennen die bij Philips aan de lopende band werkt. „Ik kwam op vrijdagavond bij haar ouders wel eens Leidse kaas afgeven, die mijn collega eerder op de dag ‘vergeten’ was aan huis te bezorgen”, vertelt Harm met een knipoog.

Gehuurde hoge hoed
Na ruim drie jaar verkering stappen Harm en Rika op 8 maart 1962 in het huwelijksbootje. „Op mijn vrije donderdag”, blikt Harm terug. „Met een prachtige Opel Kapteyn ben ik - gekleed in stemmig grijs en met een gehuurde hoge hoed - van de kruidenierswinkel van mijn ouders in Weite naar Onstwedde gebracht om Rika op te halen. Zij stond in een prachtige witte, korte trouwjurk met sluier op de uitkijk. We zijn getrouwd in Stadskanaal. In een soort van barak, want het nieuwe gemeentehuis was nog in aanbouw.”

Het jonge paar vindt tijdelijk onderdak bij de ouders van de bruidegom in Weite en daarna kunnen ze de benen onder de eigen tafel steken in de leegstaande woning van de opa van Harm in Veelerveen. Daarna hebben ze 28 jaar in Vlagtwedde gewoond en iets meer dan 30 jaar geleden zijn ze verhuisd naar Onstwedde. Naar het ouderlijk huis van Rika nabij de plaatselijke manege.

Vertegenwoordiger
Harm heeft uiteenlopende werkzaamheden verricht. Hij runde tien jaar lang een eigen bedrijf dat brood en aanverwante artikelen verkocht en stond later als vertegenwoordiger op de loonlijst van achtereenvolgens Smith Koffie en Theehandel en Schwarzkopf, haar en huidverzorging.

Philips en de Bölderborg
Rika heeft tot de geboorte van de kinderen bij Philips gewerkt. Vervolgens heeft ze de draad weer opgepakt bij de Bölderborg in Vlagtwedde. „De bedoeling was een week of zes, uiteindelijk is het 25 jaar geworden. Dat was een hele fijne tijd.”

Harm en Rika hebben drie dochters, zeven kleinkinderen en tien achterkleinkinderen. Het elfde achterkleinkind wordt in de zomer verwacht.

Erevoorzitter
Harm is erelid van de voetbalvereniging Westerwolde en erevoorzitter van de Vlagtwedder Sportvereniging (VSV). Vandaag de dag verzorgt hij met veel plezier de administratie van de zwemschool van zijn dochter Henny.

Puzzel met 4000 stukjes
Rika vond het fijn om te handwerken. Nu steekt ze veel tijd in het leggen van puzzels. Hoe ingewikkelder hoe mooier. „Een puzzel met 4000 stukjes? Heerlijk!”

Bron/foto: Dagblad van het Noorden