• Terug
  • Nieuws
  • Energiearmoede, vertel je verhaal
8 maart 2022

Onstwedde
Afgelopen week kreeg ik (Dekker, diaconaal consulent armoedebestrijding PKN) een mail van Welstad Stadskanaal over één van de vele situaties die nu voorkomen.

Welstad medewerker mailde onlangs aan collega's:
"Het is toch bizar dat je energiekosten bijna 100 euro meer zijn dan je hypotheek? Als iemand nog een tip heeft dan hoor ik het heel graag. Bedrijf beëindigen is geen optie, huis verkopen ook niet, want huren is duurder en brengt de energiekosten niet omlaag. De eerste zin heb ik niet laten staan als schouderklopje, maar als een compliment aan ons hele team. En om aan te geven hoeveel het voor onze inwoners waard is als ze gehoord worden. Ik kan de energierekening niet omlaag toveren of voor ze betalen, maar wij kunnen wel een luisterend oor bieden en, voor zover mogelijk, met ze meedenken."

Dit mailde de betreffende inwoner van Stadskanaal aan Welstad:
"Goedemorgen, mevrouw X, Ik wil als eerste mijn complimenten geven aan jou, je bent wat ons aangaat een echte steun in deze tijden. En de tijden zijn zwaar momenteel. Ik kreeg gisteren een mail van onze energieleverancier Greenchoice met een verlengingsaanbod voor een nieuw jaarcontract, per 1 maart wordt dat € 614,00 per maand. We zitten nu aan € 269,00.

We hebben de afgelopen maanden de thermostaat overdag al niet hoger dan 19 graden gehad en 's avonds op 20 en dat in een matig tot slecht geïsoleerd huis is best koud. Ik zit vaak met handschoenen aan te werken. Ik ben nu met alleen de hypotheek (€ 518,00) en de energierekening al bijna door de bijstand heen. Na de lockdown en met deze vreselijk dure tijden en zonder buffer is het haast niet te doen om je bedrijf in stand te houden. Ik begrijp dat jij hier ook niet veel aan kan doen maar ik wilde het toch even kwijt. Ik hou de hoop op het voorjaar, uit ervaring weet ik dat dat de beste tijd is voor de verkopen."

Ik maak mij grote zorgen over de gevolgen van de sterk stijgende (energie)prijzen. Heb of krijg jij hier ook mee te maken? Ken je iemand die hier zorgen over heeft? Deel dan je verhaal met Dennis Jager.

 Dennis en ik kunnen ook niet met een toverstokje zwaaien. Wel kunnen wij concrete verhalen verzamelen. Met die verhalen blijven Dennis, zijn teamgenoten en ik, namelijk aankloppen bij energiecorporaties, woningbouw, gemeente en de overheid. De verhalen bepalen dan de regie. We trekken ze als het ware uit hun warme bed jullie kou in, om aan te dringen op tijdelijke en structurele oplossingen. Zodat de omvang van dit probleem duidelijker wordt en dat we hiermee aan de bel kunnen trekken.

Want dat is voor velen nog niet duidelijk. Tegelijk kunnen we met je meedenken hoe jij in jouw (nood)situatie het beste geholpen kunt worden. Mogelijk kun je gebruik maken van een bepaalde regeling die je nu nog niet kent. Ook de kerk wil en kan hierin mensen soms een ruggensteun bieden. Dus: Deel je verhaal!

Dekker is sinds november 2020 aangesteld als diaconaal consulent armoedebestrijding voor de regio Oost Groningen, namens de protestantse kerken.

E-mail Dennis Jager