• Terug
  • Nieuws
  • Glasdraad gestart met aanleg glasvezel
4 februari 2022

Glasdraad is begonnen met de aanleg van het glasvezelnet in de gemeenten Westerwolde en Stadskanaal.

Tijdens een bijeenkomst met daarbij de projectleiders van Glasdraad, wethouder Goziena Brongers van Stadskanaal, wethouder Bart Huizing van Westerwolde, de projectleiders van het bedrijf Euronet Infratechniek die het werk gaat uitvoeren en enkele van de ambassadeurs die mee hebben geholpen met de campagne werd symbolisch naast Eetcafè ’t Gerak in Onstwedde de eerste schep in de grond gezet. Een selectie van deze groep zette de spiksplinternieuwe schep in de grond.
Wethouder Huizing noemde dit moment het begin van het einde van deze lange campagne.
Ruim de helft van de woningen in beide gemeenten zal worden aangesloten op het nieuwe netwerk.
Ook de huurders van Woningcorporatie Acantus kunnen straks van het glasvezelnetwerk gebruik maken. Ondertussen waren in de buurt van het zwembad het Vlasmeer de werkzaamheden al gaande.

Voordat de huisaansluitingen kunnen worden aangelegd worden de aangemelde woningen eerst geschouwd. Dit houdt in dat de aannemer langskomt om te inventariseren waar de aansluiting moet komen. Zo weet de bewoner, net als de aannemer precies waar men aan toe is, zodat de aansluiting verderop in het jaar voorspoedig kan verlopen. Mocht de bewoner onverhoopt niet thuis zijn, dan laten zij een niet-thuis kaart in de brievenbus achter zodat er een afspraak kan worden ingepland.

Graafwerkzaamheden
Voor het netwerk worden geulen langs de weg gegraven waar speciale buizen in gelegd worden om de glasvezelkabels in te blazen. Dan worden ook gelijk de verbindingen van de weg tot de gevel van de woning gemaakt. De huisaansluiting volgt later. Een aantal weken voordat de woning wordt aangesloten stuurt de aannemer een brief of neemt telefonisch contact met de bewoner op om een afspraak in te plannen. Zij kunnen zonder afspraak de huisaansluiting niet maken.

Lees meer/foto

Bron: Westerwolde Actueel