• Terug
  • Nieuws
  • Nieuw oorlogsverhaal klaar!
2 februari 2022

Het heeft even geduurd, maar nu is het 41e oorlogsverhaal klaar! Juffrouw Elsa Venema, nu 103 jaar, stond in de oorlogsjaren aan de Hervormde school in Onstwedde en daarna aan de Christelijke lagere school in Holte. Haar herinneringen aan die tijd heeft ze verteld aan Chonda Luring, die er een verhaal van maakte.
 
Chonda schreef het Onstwedder oorlogsverhalenboek 'De muren hebben oren', dat in 2021 uit kwam. Daarin staan 40 waargebeurde verhalen van 40 kinderen en tieners uit de oorlogsjaren. Stuk voor stuk bijzondere verhalen over onderduikers, verzet, hongerkinderen, illegale praktijken, verraad, een razzia, een moord, burenhulp etcetera. Het boek werd goed ontvangen. Binnen vijf weken was de gehele oplage uitverkocht. Daarom is er een tweede druk gemaakt. Deze verschilt, op enkele foto's na, niet van de eerste druk.
 
Na het verschijnen van het boek kwam Chonda in contact met de oude juf. Ook zij had nog vele herinneringen aan Onstwedde en Holte in oorlogstijd. Haar verhaal is opgetekend en vindt u bij dit artikel. U kunt het verhaal (laten) printen en invoegen in uw oorlogsverhalenboek als Hoofdstuk 41. En.... er zullen nog méér hoofdstukken volgen. "Zo lang er bijzondere verhalen zijn over die jaren in Onstwedde blijf ik schrijven", vertelt Chonda. "Ook van mensen, die al lang niet meer in Onstwedde wonen, maar wel hier hun jeugd doorbrachten."  
 
Het verhalenboek is verkrijgbaar bij de Huishoud en Cadeauzaak van Heije Wubs aan de Dorpsstraat en bij The Read Shop in Stadskanaal. Het grootste deel van de opbrengst is voor dorpsbelangenvereniging Ocrea.

Oorlogsverhalenboek Hoofdstuk 41

Bijschrift bij foto Chonda Luring: Harm Wubs, Lammie Meems-Maarsingh en hun oude juf Venema.