• Terug
  • Nieuws
  • Standaardrapport kernafval klopt niet
27 mei 2021

Een nieuw rapport van het Rathenau Instituut moet hét standaardrapport over kernafval worden en de basis zijn voor de besluitvorming door de regering. Volgens kernenergiespecialist Herman Damveld geeft het rapport echter een vertekend beeld van wat er in het Noorden is gebeurd.

Het Rathenau Instituut (RI) in Den Haag organiseert allerlei debatten over de rol van wetenschap en technologie in de samenleving en brengt daarover vaak interessante rapporten uit. Helaas gaat dat niet op voor Aanvang van het radioactief-afvaltijdperk: Besluitvorming in Nederland van 1939 tot 2011.

In dit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgevoerde rapport geeft het RI de gebeurtenissen regelmatig onvolledig of onjuist weer. Enkele voorbeelden.

Over de aankondiging in 1976 van de proefboringen en verder onderzoek in zoutkoepels schrijft het rapport dat het zou ‘plaatshebben in nauw contact met de betrokken provinciale en gemeentelijke autoriteiten.’ Daardoor lijkt het alsof Lubbers, destijds minister van Economische Zaken, vanaf het begin wilde overleggen. Dit is een vertekende weergave van de werkelijkheid.
Kwaad was al geschied

Officieel wisten de zoutkoepelplaatsen Pieterburen en Onstwedde in de provincie Groningen en Schoonloo, Gasselte-Drouwen, Hooghalen en Anloo in Drenthe, van niets. Op Kamervragen antwoordde Lubbers op 11 augustus 1976 dat ‘dit onderzoek zou geschieden in nauw contact met de betrokken provinciale en gemeentelijke autoriteiten.’ Maar toen was het kwaad al geschied.

Lees meer

Bron: Dagblad van het Noorden