• Terug
  • Nieuws
  • Blijft Ingrid Rep alg. secretaris FNV?
12 maart 2021

Drent wil tweede man van vakbond worden. Bart Plaatje uit Rolde is kandidaat algemeen secretaris FNV. ,,We doen het nu niet goed genoeg’’.

Gisteren kozen FNV-leden Tuur Elzinga als nieuwe voorzitter. Bart Plaatje uit Rolde is nu kandidaat om de tweede man te worden bij de bond. Begin juni kiest het ledenparlement tussen hem en zijn tegenstrever.

De huidig algemeen secretaris Ingrid Rep (58) uit Utrecht is die andere kandidaat. Rep is geboren in Onstwedde. Bart Plaatje (49) vindt dat zij en de rest van de leiding de afgelopen jaren niet genoeg hebben gedaan om het tij van het teruglopende ledental te keren.

Meer lullen met werkers
Bart Plaatje is kritisch over de staat van FNV: ,,We doen het nu niet goed genoeg. We kachelen achteruit. Ik heb de antwoorden wél: meer lullen met werkers, uitgaan van hun kracht en ze inschrijven als lid. Zo simpel is het.’’

De vakbondsman ziet met lede ogen aan hoe het er binnen de grootste vakbond van Nederland aan toe gaat. Als voorbeeld noemt hij de discussie rondom het pensioenakkoord. ,,Het ging hard om hard. Tussen werkers onderling en intern. Het was pijnlijk om te zien hoe mensen tegenover elkaar kwamen te staan. Dan moet je er als secretaris ingrijpen. Dat heb ik gemist en dat gat ga ik vullen.’’

Schoonmakers en automonteurs
Plaatje werd actief binnen de vakbond als heftruckchauffeur bij het distributiecentrum van Super de Boer in Beilen. Hij organiseerde zijn collega’s voor betere arbeidsomstandigheden. Later deed hij dat als betaalde vakbondskracht met schoonmakers en automonteurs. Nu is hij het gezicht van de campagne tegen uitwassen van arbeidsmigratie.

Wie de favoriet is bij de tweestrijd is lastig in te schatten. Plaatje acht zijn kansen groot op basis van contacten binnen het ledenparlement. Hij heeft in ieder geval de steun van leden uit Zuidoost-Groningen en de sector metaal. Ingrid Rep kan bogen op steun van o.a. de horecabond, zelfstandigen en leden uit Limburg.

De algemeen secretaris wordt gekozen door het FNV-ledenparlement. Dit gezelschap bestaat uit ruim 100 kaderleden uit verschillende sectoren en leden van aangesloten bonden. De verkiezing is op 12 juni. Tot die tijd voeren Rep en Plaatje een interne campagne.

Bron: Dagblad van het Noorden