• Terug
  • Nieuws
  • Radioactief afval in achtertuin
30 januari 2021

Drie Duitse gemeenten, net over de grens bij Ter Apel en Bourtange, zijn in beeld als locaties voor opslag van hoog radioactief afval.

Het gaat om Dörpen, Lathen en Sögel, allemaal gelegen in het noorden van Landkreis Emsland, op enkele tientallen kilometers over de grens bij ter Apel.

Bron: Dagblad van het Noorden


Archief Onstwedde.info
Onze rijksoverheid had ruim 40 jaar gelden ook bedacht, dat het hoog- en laag-radioactieve afval dat in de kernreactoren van Petten en Borssele en in onze ziekenhuizen werd geproduceerd, uitstekend gedumpt kon worden in o.a. de zoutholtes onder Onstwedde (tussen Barkhoorn en Harpel).

Nou, dat hebben ze geweten. De Anti-Atoomafvalgroep-Oost-Groningen staat in no-time heel solide op poten. Een paar keer komt ’t voor dat de groep op de hoogte is van de allernieuwste ontwikkelingen op atoomenergie & -afvalterrein aleer bijv. de 2e Kamer-leden en soms zelfs de minister op de hoogte is. Tja, als je in binnen- en buitenland gelijkgestemde geesten weet te vinden (en dat lukt A.A.O.G. voortreffelijk) dan blijken illegale kanalen sneller te stromen dan reguliere.

Een knaller van een demonstratie, - waaraan ook vele Duitsers meedoen -, volgt op 5 februari 1977. Een zes kilometer lange auto(protest)stoet + 10 bussen + legio fietsers slingert zich die dag door het Oostgroninger landschap.

Hoewel niet erg vriendelijk geformuleerd, – maar kun je dat van een rood van kwaadheid aangelopen Onstwedder bobbekòp verwachten ? –, staat mij nog altijd het protestbord voor de geest, dat ergens aan het laatste stuk van de Hardingstraat stond. “Geen atoomafval in onze grond !!! Stop het Lubbers maar in z’n kon.. ” (Lubbers was in die tijd onze minister van Economische Zaken en verantwoordelijk voor de evt. afvaldumping).

Algemeen resultaat van alle akties: Onstwedde verdwijnt in rap tempo van de lijst.


Klaas Meijer (tekst) en Geert Schreuder (tekening)

Gevoelige onderwerpen, lees meer

'Sodemieter op! Stop je rotzooi in je eigen achtertuin!'


Bekijk alle afleveringen in de rubriek Zo was't van Klaas Meijer

Bekijk alle afleveringen over het wel en wee van Onstwedde van toen van Klaas Meijer en Geert Schreuder