• Terug
  • Nieuws
  • Artphy, ruimte voor (levens)Kunst
27 november 2017

Afgelopen zondag is Artphy in gebruik genomen met een grote tentoonstelling van werken van jonge kunstenaars. Het is een ruimte van 1000 m2 meter, met een hoogte van 10 meter. Strak vormgegeven gebouw met een intens blauwe draagconstructie en kozijnen, geïnspireerd door het blauw van de kunstenaar Yves Klein en waar ’s nachts de bos- en kerkuilen om heen vliegen. Een plek met potentie en daarbij een unieke visie: het creëren van een overkoepelende ruimte waar wonen, kunst, filosofie en meditatie samengaan. Een plek waar vooreerst ontmoeten, verwonderen en exposeren van hedendaagse kunst centraal staan.

Artphy is gelegen in het oude centrum van het fraaie Westerwolde, d.w.z. in het dal van de Ruiten Aa met een prachtige natuurlijke landschapstuin met bos, akkers en weidegronden in het luchtkuuroord Wessinghuizen. De naam Artphy is afgeleid van kunst en filosofie als inspiratiebronnen waar de thema’s: natuur, onvolmaaktheid/vergankelijkheid, vriend- en noaberschap een centrale plek hebben.
De stichting Artphy heeft de ambitie om een aansprekend kunstplatform te worden zonder enig winstoogmerk: de blauwe kunstkathedraal. Geen galerie of museum in de klassieke betekenis, maar een avontuurlijke ruimte voor experimenten en projecten binnen en buiten het gebouw. En waar per seizoen een expositie georganiseerd wordt.

Artphy is nog in wording. Het gebouw toont zich nog in een ruwe grote open vorm, waar de indrukwekkende omvang overweldigend is. Die gehele open ruimte met half hoge scheidingswanden is nu beschikbaar voor de eerste kunstexpositie, waarvoor zeven net afgestuurde kunstenaars van Academie Minerva in Groningen zijn uitgenodigd. Aan Elke de Boer,  Hugo Braams, Melissa Coral Downing, Eirik Jahnsen, Marloes Meiborg, Anne-Will Lufting en Trudy Oosterhuis de uitdaging om de ruimte te gaan veroveren met energieke en gevarieerde kunstwerken. In de stilte van het Westerwoldse landschap gaan naar verwachting de hedendaagse kunstwerken de bezoekers verwonderen, twijfelen en aan het denken zetten.

De feestelijke opening vond plaats op zondag 26 november. De opening werd verricht door Geert Verbeke van de vermaarde Belgische Verbeke foundation, waar avontuurlijke kunst al jaren de ruimte krijgt.

Artphy is voor belangstellenden open van vrijdag tot en met zondagmiddag.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website.

Website