• Terug
  • Nieuws
  • Kunstkathedraal in hoeve Wessinghuizen
27 november 2017

Boerderijen een andere functie geven om het platteland levendig te houden. In Westerwolde is dat gebeurd met de bouw van Artphy: een centrum voor (levens)kunst.

Pas op: hobbelige weg. Werk in uitvoering. Bordjes geven aan dat er nog heel wat moet gebeuren. Aan de rand van buurtschap Wessinghuizen in Onstwedde bouwt Jan Willem Kok zijn woonhoeve om tot een centrum voor (levens)kunst: Artphy.

Onmoetingsplek
Op de plek van de oude boerenschuur is een enorme ruimte geschapen van 1000 vierkante meter. Het is ruim, licht en open en omgeven door een park van 7 hectare en landerijen in wat voorheen de ecologische hoofdstructuur werd genoemd. ,,Een kathedraal voor de kunst met aanpalend luchtkuuroord in het lommerrijke Westerwolde. Of vind je dat te overdreven?,, zegt Kok glimlachend. Hoewel er nog heel wat moet gebeuren (Kok is nog op zoek naar vrijwilligers die het centrum willen helpen opbouwen) werd Artphy gisteren al officieel geopend. Met een tentoonstelling met werk van pas afgestudeerden van Academie Minerva in Groningen: Marloes Meiborg, Hugo Braams, Erik Jahnsen, Anne-Will Lufting, Elke de Boer, Melissa Coral Downing en Trudy Oosterhuis.
Ad by Streamads

Kok. ,,We zijn geen galerie, ook geen museum. Artphy moet een ontmoetingsplek worden voor kunstenaars en omwonenden met niet alleen kunst in het gebouw, maar ook in het park en als het kan langs de weg.’’ Tien jaar geleden kwam Kok met het initiatief, dat na het overlijden van zijn vrouw Birgit een sluimerend bestaan leidde. In april kwam het in een stroomversnelling met dank aan Kok’s levenspartner Janke Westra uit Groningen.

Levendig platteland
De ruimte voor (levens)kunst moet op termijn uitgroeien tot een woongemeenschap (‘geen commune’) met een expositieruimte, atelier, cafégedeelte, stilteruimte, drie appartementen , vijf hotelkamers en vergaderzalen.

Kok: ,,We moeten zelf zorgen dat Westerwolde, het platteland, levendig blijft. Anders trekken mensen weg. Hoe zorg je als je ouder wordt dat je in je eigen woonomgeving kunt blijven? Door bijvoorbeeld corporaties op te richten, gezamenlijk zorg in te kopen, gezamenlijk het onderhoud regelen van het groen om de huizen en in de buurt. Zorg voor elkaar, heb oog voor een ander.’’

Geldt Artphy als voorbeeld voor andere projecten in de rest van de provincie? Kok: ,,Als het zou lukken om elders op een soortgelijke manier te werken, dan willen we deze pilot graag verder uitwerken. Er zijn meer dan genoeg oude boerderijen die je een nieuwe functie kunt geven. Je moet het niet één op één kopiëren. Kijk naar de plek, de omgeving en vooral: betrek de mensen erbij. Zoek gelijkgestemden, kijk hoe je de leefbaarheid op het platteland in stand kunt houden. Hier bij Artphy willen we met bijzondere activiteiten mensen verleiden naar Westerwolde te komen. Dat moet elders ook mogelijk zijn.’’ De naam Artphy staat voor kunst en wijsbegeerte. ,,En eigenlijk veel meer’’, zegt Westra. ,,We bieden mensen een plek om te genieten van hedendaagse kunst, wijsbegeerte en muziek. Het gaat om lol hebben, verbindingen creëren tussen verschillende groepen, leeftijden en generaties.’’ Kok: ,,Ik ben 66, Janke 62. Waar gaat het in het leven nog om? Gezond ouder worden in een omgeving waar je van houdt. Hoe doe je dat? Door samen te werken, verbinding te zoeken met mensen om je heen.’’

Bron/foto: Dagblad van het Noorden