• Terug
  • Nieuws
  • De beste techneuten komen uit Onstwedde
20 november 2017

Ruim honderd robotbouwers-in-de-dop kwamen zaterdag in actie in Delfzijl bij de eerste Lego League-regiofinale. De beste techneuten komen uit Onstwedde.

Hij slaat de handen in vertwijfeling voor de mond. Zes weken lang hebben ze eraan gebouwd en geprogrammeerd. En nu doet hun robot niets goed. Vrijwel elke hindernis en opdracht rijdt ‘ie voorbij. Pwèp, klinkt het slotsein: nul punten!

,,We waren gewoon te gestresst’’, zegt Lennart Middendorp. Met zijn klasgenoten van team BoyTech van het Eemsdeltacollege uit Appingedam zat hij nog rustig te prutsen toen hun robot eigenlijk al in het strijdperk had moeten staan. ,,We waren te laat. Daardoor hebben we hem niet exact op de goeie startplek gezet en miste hij alle doelen.’’

‘Vannacht niet geslapen’
Nou ja, volgende keer beter. Niet dat Lennart en zijn teamgenoten er geen serieus werk van hebben gemaakt. ,,Ik heb vannacht niet geslapen’’, zegt de elfjarige, jongste van het stel maar evengoed de man met de rapste tong. ,,Ik lag constant te piekeren: dan sta je daar, voor al die mensen en dan lukt het niet. En, ja hoor!’’

Tien teams van basisscholen en onderbouwklassen van het voortgezet onderwijs uit Delfzijl, Appingedam, Stadskanaal en Onstwedde streden bij het Eemsdeltacollege in Delfzijl brachten hun van legosteentjes gebouwde ‘bots’ aan de start.

Team Hydrobots 1 naar finale
Het winnende Team Hydrobots 1 van het Ubbo Emmius uit Onstwedde mag naar de Benelux-finale, in februari in Leeuwarden. Zij scoorden het best op alle criteria: de robotchallenge, hun oplossing voor een technisch vraagstuk rond het thema van dit jaar (water) én hun ‘teamwork’.

De regiofinale voor de Stad en Noord-Drenthe volgt volgens regiocoördinator Marion van der Boor, van de Hanzehogeschool, op 16 december in Groningen. Dan brengen nog eens een stuk of 25 teams, van basis- en middelbare scholen maar ook jeugdclubs als De Jonge Onderzoekers, hun ‘lego-bots’ in het strijdperk.

Bron/foto: DVHN