• Terug
  • Nieuws
  • De man die de olietrein uitzwaaide
28 oktober 2017

In zijn woonplaats Onstwedde is Bert Migchels overleden. Hij was tussen 1990 en 1997 burgemeester van de gemeente Schoonebeek. De CDA’er werd 75 jaar.

Het was een bijzonder moment voor Schoonebeek, maar ook voor Bert Migchels. Hij was het die in 1996 als burgemeester van de gemeente Schoonebeek de laatste drie wagons met olie uitzwaaide. Tientallen jaren reden er vanuit het dorp olietreinen naar Pernis bij Rotterdam, maar daaraan kwam een eind. De NAM stopte met het winnen van olie in het enorme Schoonebeker veld dat in 1943 was ontdekt.

Het uitzwaaien van de laatste wagons was een bijzondere, maar geen bijster emotionele gebeurtenis, zo blikte Migchels jaren later terug. ,,Iedereen wist al tijden dat het eraan zat te komen.’’ De afbouw van de oliewinning was een belangrijke ontwikkeling in de jaren waarin Migchels in Schoonebeek de burgemeestersketting droeg. Een andere voorname kwestie was de gemeentelijke herindeling. En dat terwijl Migchels in 1990 bij zijn aantreden vanuit het provinciehuis te horen had gekregen dat een herindeling in Drenthe niet voor de deur stond.

Migchels groeide op in de buurtschap Holte, vlakbij Onstwedde. Hij werd boer en liet zich in de jaren zeventig zien in de politiek van de gemeente Stadskanaal. In 1974 werd hij raadslid en in 1976 wethouder. Die functie behield hij tot hij in 1990 naar Schoonebeek ging. Daar kon hij meteen aan de bak. Een varkenshouder bleek al jarenlang de beschikking te hebben over een ondeugdelijke door de gemeente verstrekte hinderwetvergunning en het vermoeden bestond dat hij niet de enige was. Migchels liet een onderzoek uitvoeren en de vermoedens bleken juist. Bij één op de tien agrarische bedrijven waren de zaken qua door de gemeente verstrekte vergunningen niet in orde.

In de loop der jaren werd duidelijk dat Schoonebeek in 1998 bij het veel grotere Emmen zou worden gevoegd. Migchels keek vroegtijdig om zich heen en belandde in 1997 als waarnemend burgemeester in het Overijsselse Bathmen. Ook daar kreeg de CDA’er te maken met perikelen rond herindeling. Bathmen wilde niet door Deventer worden ingelijfd en aanvankelijk kreeg de plattelandsgemeente haar zin. Later, in 2005, gebeurde het alsnog.

Terugkeer naar Onstwedde stond altijd al vast

Migchels was toen al vertrokken. In 2001 keerde hij terug naar zijn geliefde Onstwedde. ,,Het stond voor mij altijd al vast dat ik daar weer zou gaan wonen. Ik ben er geboren en getogen en voel me er thuis’’, zo verklaarde hij medio 2001. In de schuur naast zijn boerderij knapte hij met dorpsgenoten oude landbouwmachines op, die vervolgens naar arme Roemeense boeren werden gebracht. Tot het laatst toe was Migchels in de weer voor het Oost-Europese land. Hij leed al geruime tijd aan een ernstige ziekte, die is hem uiteindelijk fataal is geworden.

Bron/foto: DVHN

Lees meer: Over de vloer bij Bert en Tina