• Terug
  • Nieuws
  • Beweeglessen in Onstwedde
19 september 2017

Werkzoekenden in de gemeente Stadskanaal krijgen beweeglessen, sporttrainingen en ontspanningsoefeningen aangeboden.

Dat blijkt uit het maandag gepresenteerde plan Gezond in Stadskanaal. Daarin staan allerlei maatregelen die burgemeester en wethouders willen nemen om de gezondheid van hun inwoners te vergroten.

De beweeglessen, waar op vrijwillige basis aan kan worden deelgenomen, worden aangeboden in het Trainings- en Diagnose Centrum (TDC) van de gemeente. Dat probeert werkzoekenden naar een baan te leiden.

Zelfvertrouwen

De organisaties die in het TDC actief zijn, denken dat de extra beweging de gezondheid en de levensstijl van de werkzoekenden kan verbeteren en ook hun zelfvertrouwen kunnen opvijzelen. Stress en sombere stemmingen zouden afnemen door de beweeglessen.

Het is de bedoeling dat het project uitgevoerd wordt met extra inzet van de buurtsportcoaches. Een van hun huidige taken is het van sportevenementen in verschillende wijken van de gemeente. Voor de beweeglessen van het TDC wil de gemeente tot en met 2021 17.000 euro per jaar uittrekken.

Healthy Ageing Tour

Het geld komt van de rijksoverheid, in het kader van het programma Gezond in de Stad (GIDS). ,,Met dat geld hebben we in de afgelopen jaren ook al maatregelen genomen’’, zegt wethouder Francis Boen (PvdA). ,,Zo hebben wielrensters op basisscholen voorlichting gegeven over gezonde voeding, ten tijde van de wielerwedstrijd Healthy Ageing Tour. De komende jaren blijft dat project nog lopen. Hopelijk draagt het eraan bij dat schoolkinderen gezond eten en veel sporten.’’

Onderdeel van Gezond in Stadskanaal is ook de aanleg van een outdoor fitnesspark aan de Landlaan in Onstwedde. Dorpsbelangenvereniging Ocrea heeft zich daar sterk voor gemaakt. Ze hoopt dat het park ook een plek wordt waar sociale contacten worden gelegd. ,,In het park staan allerlei toestellen die mensen kunnen gebruiken om fitter te worden’’, aldus Boen. ,,Het is een mooi initiatief. Binnenkort wordt het park officieel geopend.’’
Gezonder

Burgemeester en wethouders willen tot en met 2021 in totaal ruim 477.000 euro aan GIDS-geld uitgeven voor het gezonder maken van de inwoners. Van dat bedrag trekken ze 60 mille uit voor het plegen van onderhoud aan de drie gemeentelijke openluchtzwembaden.

Bron: DVHN