• Terug
  • Nieuws
  • Geert Schreuder exposeert in Ter Apel
6 april 2017

Van 1 april t/m 30 juni hangen 10 karakteristieke werken van de Kunstschilder Geert Schreuder in de bibliotheek in Ter Apel.

Kolonisten aan het kanaal
Geert Schreuder uit Onstwedde kreeg de opdracht om de meest karakteristieke momenten uit de ontwikkeling van de Kanaalstreek in beeld te brengen. Hij deed dit in het kader van het 400-jarig bestaan van de Semslinie en het 250-jarige bestaan van Stadskanaal. Op elk schilderij staan mensen centraal die het gebied gevormd hebben tot wat het nu is: de mannen die meter voor meter het Stadskanaal uitgroeven, hele gezinnen die werkten in het veen om de landerijen te ontginnen en vervolgens hebben bebouwd. Het resultaat is te zien op 10 karakteristieke panelen die globaal de periode tussen 1615 en 1910 beslaan.

Keramiek
Er is nog meer kunst te bewonderen. In de vitrinekasten van de bibliotheek staan keramiekwerkstukken van de kleigroep. Zo noemen de cursisten van Marga ten Bosch zich. In haar atelier in Valthermond komen de cursisten wekelijks bij elkaar om creatief bezig te zijn met klei. Terwijl er hard gewerkt wordt bespreken ze allerlei maatschappelijke problemen en wordt er flink gelachen. Bijzonder aan de gemaakte objecten is dat ze op een speciale manier gebakken zijn, in een Raku-oven. Hierdoor krijgen ze een uniek patroon; het is altijd een verrassing wat het resultaat is. Het Raku stoken gebeurt buiten en dit is een speciale dag waarop iedereen druk bezig maar is er ook tijd is voor een gezamenlijke maaltijd met door iedereen zelfgemaakte lekkernijen. 

De schilderijen en keramiekwerkstukken zijn voor iedereen te bekijken tijdens de openingsuren van de bibliotheek Ter Apel op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00-17.00 uur, dinsdag en donderdag 10.00-20.00 uur en zaterdag van 10.00-12.30 uur.