• Terug
  • Nieuws
  • Debatteren op Ubbo Emmius
12 december 2016

Al vanaf half september dit jaar wordt er in lokaal 14 op het Ubbo Emmius volop gedebatteerd. Leerlingen van omliggende basisscholen die aangesloten zijn bij de zogenaamde Pepergroep én vrijwillige vwo-leerlingen van het Ubbo Emmius gaan iedere woensdag met verschillende stellingen aan de slag om zich de vaardigheden rond het debatteren eigen te maken.

Samen met meneer Haan en mevrouw Kingma wordt er geoefend: wat is een goede stelling en welke argumenten zijn sterk hierbij? Hoe is het om een stelling te verdedigen waar je gevoelsmatig niet helemaal achterstaat? En kijk eens naar je lichaamshouding. Straalt deze houding onzekerheid of juist zelfvertrouwen uit?

Ook kregen wij al eens een gastles van de Franse docente Nayma Dahri. Naast docent is zij ook actief lid van een politieke partij en zij brengt dan ook heel wat uurtjes door in de raadzaal. Mevrouw Dahri wist ons van alles te vertellen over hoe het eraan toe gaat in de wereld van de politiek. Heel leerzaam, vooral ook omdat een afvaardiging van onze debatgroep afgelopen vrijdag mee heeft gedaan met het Provinciaal Jeugddebat in het Provinciehuis in Groningen.

Onder leiding van meneer Haan en mevrouw van Oosten hebben de leerlingen die zich niet hadden opgegeven voor het Jeugddebat, een mooie stadswandeling door Groningen gemaakt. Daarna werd er een plekje gezocht op de publieke tribune in het Provinciehuis om onze deelnemers aan te kunnen moedigen. Er werd volop gediscussieerd met ‘echte’ politici uit onze provincie door de volgende leerlingen: Gino, Stijn, Manon, Carlein.

De vonken sprongen hier en daar van het debat af én met resultaat, want Carlein Heidekamp uit klas 1-vwo is door naar de volgende ronde. Zij mag binnenkort in de Tweede Kamer het debat aangaan met de politici die wij alleen maar kennen van het journaal! Carlein, van harte gefeliciteerd!

Website