• Terug
  • Nieuws
  • Tsjernobyl kinderen te gast bij Radio
12 december 2016

Zaterdag waren kinderen uit Tsjernobyl te gast bij Harry Woldendorp in het programma Brunchroom in studio RTV Westerwolde.

Sinds 1998 komen kinderen uit het gebied rond Tsjernobyl aansterken in Onstwedde en Mussel. De eerste groep van 30 kinderen uit Wit-Rusland is in de periode januari/februari 1998 zeven weken in gastgezinnen in Mussel – Onstwedde geweest. Sindsdien zijn er meerdere groepen kinderen geweest.

Nu is het weer zover, sinds 12 november is er weer een groep van 27 kinderen, 2 juffen en een tolk uit Wit-Rusland in Nederland. De kinderen en begeleiders verblijven bij gezinnen in Mussel, Onstwedde, Alteveer, Vledderveen en Stadskanaal en gaan naar school in jeugdsoos ‘De Bun’ in Mussel.

Daarnaast doen de organisatie en de gastouders ook diverse ontspanningsactiviteiten met de kinderen. Zo hebben ze al een bezoek gebracht aan het ‘Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen’ in Sappemeer, waren er een knutselochtenden, hebben ze paard mogen rijden in Manege De Driesporen, kaarsen gemaakt in de kaarsenmakerij in Bourtange en natuurlijk hebben ze het Sinterklaasfeest gevierd. Het vervoer van de kinderen van en naar school en voor de uitstapjes wordt verzorgd door vele vrijwilligers die dit project meehelpen.

Vandaag waren 4 van deze kinderen te gast bij Harry Woldendorp in het programma “Brunchroom” op Radio Westerwolde. Onder begeleiding van hun juffen en de meegereisde tolk keken de kinderen hun ogen uit en genoten van de aandacht die ze kregen.
Van de “Stichting Hulp Tsjernobylkinderen Mussel-Onstwedde” waren Albertine Migchels en Henk van der Heide meegekomen die vertelden hoe de organisatie van zo’n project loopt.

Hoewel de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl al in 1986 plaatsvond, zijn de gevolgen in de omgeving van de centrale nog dagelijks merkbaar. Veel dorpen ten noorden van Tsjernobyl zijn radioactief besmet en grotendeels verlaten.
In Nederland is in 1993 het Landelijk Platform Hulp Tsjernobylkinderen (LPHT) opgericht, met het doel kinderen uit het rampgebied naar Nederland te halen. Het LPHT werkt samen met de Stichting Aist Polesia uit Wit-Rusland. De kinderen reizen met hun eigen klas(sen) en verblijven gedurende 7 weken in gastgezinnen.
In deze periode gaat de aangetaste weerstand van de kinderen zienderogen vooruit, doordat ze buiten het besmette gebied verblijven. Het project wordt financieel gesteund door kerken, ondernemers en particulieren!

Het is iedere keer weer een hele uitdaging een project te organiseren en ook financieel voor elkaar te krijgen. Daarom doet de stichting een beroep op iedereen die dit wil steunen. Giften kunnen worden overgemaakt naar Rabobank: IBAN: NL88RABO0360767370 tnv Stg.Hulp Tsjernobyl kinderen Mussel-Onstwedde

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat: Albertine Migchels, Veenhuizen 20, 9591TG Onstwedde, tel. 0599-333336 of op de site van de stichting. tsjernobylkinderenmusselonstwedde.nl/cmcc/

 

Bron/foto's: Westerwolde Actueel

Website Tsjernobykinderen