• Terug
  • Nieuws
  • De Onstwedder ‘clockenslagh’
1 november 2016

De ophanging van de luidklok in de Juffertoren van de Hervormde gemeente verkeerde in slechte staat en op de klepel na zijn de herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

De afgelopen jaren is er helaas snel verergerende schade ontstaan aan de klok. Vooral door een eigenlijk foute ophanging slijt de zware klepel sneller dan gewenst. Voor de attente luisteraar is dat goed te horen, omdat de lage tonen (de “bam”s) steeds meer worden gedempt en de hogere, minder aangenaam klinkende tonen (de “bim”s) worden versterkt. Bovendien veroorzaakt de slijtende klepel schade aan de luidklok zelf.
De restauratie van de afgelopen weken moet het geheel nu weer de juiste balans geven en ervoor zorgen, dat de Onstwedder ‘clockenslagh’ z’n werk kan doen zoals ’t behoort.

Oud-Onstwedder en klokkenadviseur Dennis Wubs heeft een adviesrapport geschreven en geadviseerd dat er een nieuwe ophanging moest worden gerealiseerd. Verder is de luidklok nu ook elektrisch bedienbaar.

Bouwkundig ontwerpburo Wilzing heeft het tekenwerk uitgevoerd en de omgevingsvergunning aangevraagd. Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft ingestemd met de herstelwerkzaamheden en de gemeente Stadskanaal heeft hiervoor een omgevingsvergunning afgegeven.

De werkzaamheden aan de luidklok zijn uitgevoerd door Simon Laudy van Klokken- en Kunstgieterij Reiderland.

Ook de ladders in De Juffertoren verkeerden in slechte staat en deze zijn inmiddels vervangen door Aannemersbedrijf Wubs.

Lees binnenkort meer in de rubriek Zo was 't van Klaas Meijer.

Lees binnenkort meer en bekijk dan de tekening in de rubriek Taikens en Toal van Klaas Meijer en Geert Schreuder.

Fotoreportage Dennis Wubs

Fotoreportage Geertje en Geert Aike Wubs