• Terug
  • Nieuws
  • Scouts overleven in Smeerling
17 oktober 2016

Bijna 250 jonge scouts moesten zich dit weekeinde in Westerwolde zelf zien te redden tijdens de 55ste Noordelijke Hike Wedstrijden. Niet iedereen wilde de beste zijn.

Uitgeteld

Uitgeteld liggen ze zaterdagavond voor hun tentje op het scoutingterrein bij het buurtschap Smeerling, Tom Vermeulen en Thomas Oosterbrink uit Westerbork en Ruben Pot uit Beilen. De hele dag hebben ze gesjouwd. Ze moesten de weg vinden van Sellingen naar het scoutingterrein. ,,Dat was best wel zwaar met een rugzak van ongeveer 13 kilo op je rug”, zegt Ruben. ,,En ik had last van mijn teen”, vertelt Tom. Hun eerste nacht bij een boer op het veld was ook al zwaar. Niet vanwege de kou. ,,Nee we hadden het best warm, we hebben goede slaapzakken.” Ruben was de oorzaak van de onrustige nacht. ,,Ik moest kotsen, ik had teveel snoep gegeten.”

Ze kunnen er gelukkig om lachen. ,,Het is leuk om met de zware bepakking te lopen”, vindt Tom. ,,En om voor je eigen spul te zorgen.”. Daar gaat het dit weekeinde om, beaamt hikeleider Daniël Noord. ,,De gedachte achter de scouting is zorgen dat je zelfstandig kunt redden in alle situaties.” Uit heel Noord-Nederland zijn scouts naar Westerwolde gekomen om van vrijdagavond tot zondagmiddag te overleven in de jungle van Oost-Groningen.

De jongste scouts verblijven in de omgeving van kampeerterrein Zonnegloren in Sellingen. De oudere scouts trekken door de omgeving en doen onderweg allerlei opdrachten. Gedurende het hele weekeinde leggen ze ongeveer 25 kilometer af. Zaterdagavond moeten de kinderen voor hun eigen eten zorgen. ,,In principe hebben de kinderen alles bij zich om te overleven. Ze kunnen zich ermee redden”, is Noords ervaring. ,,Soms is het afzien maar het zijn allemaal bikkels.” Zaterdagavond moeten de scouts zelf voor hun een zorgen

Taart en push-ups

Tom, Thomas en Ruben warmen op hun campinggasstelletje blikken met knakworsten op en blikken terug. Ruben: ,,We zijn langs tal van checkpoints gelopen. Bij eentje moesten we taart eten. Bij een andere moesten we push-ups doen.” Tom heeft zich twintig keer opgedrukt. Ruben veel minder vaak. ,,Ik heb niet echt mijn best gedaan. We willen namelijk laatste worden.” ,,Ze noemen ons ook wel de minpunters”, zegt Tom. ,,We zijn niet zulke fanatieke scouts. We doen het voor de lol.” Om te slagen in hun opzet hebben ze voor zondag al een plan bedacht. ,,We slaan morgen alle checkpoints over en lopen gelijk naar het eindpunt.”

Isa de Boer uit Stiens en Daphne Greengrass uit Leeuwarden beleven het weekeinde heel anders. Vorig jaar werden ze tijdens het hikeweek-einde tweede en ze gaan nu voor de eerste prijs. ,,Maar zaterdagmiddag hebben we al een stuk verkeerd gelopen.” Noord schrikt daar niet van. ,,Dat hoort erbij. We zijn er nog nooit iemand helemaal kwijtgeraakt.”

Bron: DVHN