• Terug
  • Nieuws
  • Herfst proeven in Smeerling
17 oktober 2016

Zaterdagmiddag werden bij Gasterij Natuurlijk Smeerling diverse activiteiten georganiseerd die betrekking hebben op de herfst. Zo kon je er je geoogste appels en peren laten persen in een grote persmachine. Stichting de Appelhof was aanwezig met diverse rassen appels, je kon wijn proeven van slijterij Bij Thijs en  thee van Dutch Harvest en waren er demonstraties koken met wilde planten en povvert maken door Gasterij Natuurlijk Smeerling. Uiteraard kon deze ook geproefd worden.

Veel mensen uit de regio lieten zich de kans niet voorbij gaan hun appels en/of peren te laten persen in de grote mobiele persmachine. De vruchten werden eerst gewassen en vervolgens gesneden en geperst. Na kort pasteuriseren werd het sap verpakt in een handige sap-tap. Zo blijft het minstens een jaar houdbaar.

Mensen van de Appelhof lieten zien hoe je fruitbomen ent en kinderen mochten onder begeleiding van Natuurmonumenten een insectenhotel maken en/of deelnemen aan een zogenaamde bushcraft, waarbij ze met de boswachter het Eekhoorntjesbeleefpad gingen verkennen.

Ook was er een herfstgedichtenwedstrijd. Deze werd gewonnen door Stien Boer uit Winschoten met 8 stemmen. Edo Staal uit Winschoten met 7 stemmen was een goede tweede. De winnares ontving een babbelthee en het gedicht wordt op het raam in de Gasterij geschreven.

Bron/fotoreportage: Westerwolde Actueel

Website Gasterij Natuurlijk Smeerling