• Terug
  • Nieuws
  • Potze Klus & Montagetechniek
27 september 2016

Sponsor: Potze Klus & Montagetechniek
Gesprekspartners: Henk Jan Potze

"Het is niet per se altijd een droom geweest. Ik heb het alleen wel vaak gezegd en het idee speelde altijd al bij mij." Het zou zomaar een citaat kunnen zijn van verschillende ondernemers uit Onstwedde. Het komt in dit geval uit de mond van Henk Jan Potze, sinds februari 2015 eigenaar van de eenmanszaak Potze Klus en Montagetechniek.

Henk Jan begint te vertellen hoe hij uiteindelijk bijna 2 jaar geleden echt het besluit nam om zijn eenmanszaak te starten: "Ik werkte bij Dijk Installatietechniek tijdens en na mijn opleiding tot installateur. Hierna werkte ik bij Jumbo in Vlagtwedde en toen ik daar niet kon blijven, begon ik serieus over iets 'voor mezelf' na te denken. Ik heb toen het besluit genomen om voor mezelf te beginnen met iets dat me aanspreekt: de klussen van A-Z aanpakken en niet een gedeelte, zoals ik voorheen deed in de installatietechniek."

"Ik ben best over een drempel gestapt om uiteindelijk te kunnen starten. Los van het besluit kon ik via het UWV ook zogenaamd 'startersgeld' krijgen ter ondersteuning. Ik moest daar, om er überhaupt kans op te maken, een ondernemersplan voor schrijven. Maar ik ben meer iemand van de praktijk! Dat heb ik dus niet gedaan en ik ben 'gewoon' gestart. In de eerste periode heb ik me vooral verhuurd aan Dijk Installatietechniek, maar al snel kreeg ik via-via mijn eerste eigen klusjes." Wat, waar en voor wie was die eerste klus? Henk Jan, al jarenlang actieve vrijwilliger van Jsdb en Vakantiespelweek (locatie Jsdb), moet hiervoor de papieren erbij pakken... Alsof het zo moest zijn: "Haha! Ja hoor, voor Ocrea heb ik toen een nieuwe CV-ketel geplaatst, in de Jeugdsoos!"

Al snel volgen hierna ook de grotere klussen zoals de volledige installaties van een 2-onder-1 kap woning. "De beste reclame en bekendheid heb ik gekregen door allemaal mond tot mond reclame. Veel klussen zijn via familie, vrienden en bekenden binnengekomen. Daarnaast vind ik de Schakel een fantastisch blad! Hier vinden veel mensen mijn gegevens vaak."  Volgens Henk Jan doet doorzettingsvermogen en overtuiging de rest als ZZP-er. Goed met mensen om kunnen gaan en een gunfactor is belangrijk licht hij toe. "En als je over werk spreekt, dan is in mijn geval creativiteit een pluspunt." Maar dat kent ook een grens. Stukadoren en schilderwerk zijn bijvoorbeeld werkzaamheden die Henk Jan niet doet: "Vakmanswerk."

Inmiddels staat sinds juni een heuse bedrijfsbus (VW T5) voor de deur. Tot dan toe reed Henk Jan met zijn privé auto en aanhanger naar de klussen. "De bus was wel een investering, maar ik heb er veel voor teruggekregen. De bus heeft een dubbele cabine en is verlengd. Ook is het natuurlijk professioneler." Gevraagd naar andere lokale bedrijven vertelt Henk Jan dat hij hoofdzakelijk alleen werkt, maar dat hij ook klussen samen doet met andere lokale ondernemers:  "Van hen kan ik ook weer veel leren!" Henk Jan geeft aan dat hij bepaalde klussen die hij niet (of niet op korte termijn) kan volbrengen ook bewust probeert door te zetten naar andere lokale bedrijven: "Zo help je elkaar."

Henk Jan heeft een toekomstbeeld geschetst en wil binnen 5 jaar in ieder geval vanaf zijn eigen huis (in de regio) richting zijn klussen gaan. Mit zien oig'n raive onder dak!

Reageer - feedback - tips (Wouter de Vries)