• Terug
  • Nieuws
  • Rogge maaien in Smeerling
30 juli 2016

Vanmiddag organiseerden Natuurmonumenten, boer Sassen en stichting BOVEM de activiteit rogge maaien in Smeerling. ‘s Ochtends werd alles klaar gezet en met een moderne combine een baan gemaaid zodat de trekkers met de zelfbinders (zichtmachines) bij de rogge konden komen zonder een gedeelte daarvan plat te rijden. Helaas begon het vlak daarna te regenen.

Rond half twee begon het daadwerkelijke maaien van de rogge. Dit gebeurde handmatig, met twee verschillende binders en met de combine uit 1960 van Wim Olthoff. Voordat er met de hand gemaaid kon worden moest de zicht eerst scherp gemaakt worden. Dit gebeurde op de ouderwetse manier met een hamer en bik (en een beetje spuug). De bijna 87 jarige boer liet het publiek zien hoe dit vroeger in zijn werk ging.

Het graan dat handmatig werd gemaaid werd met een handje halmen door een bindsters samengebonden tot een schoof, waarna meerdere schoven tegen elkaar werden geplaatst tot een hok, zodat het kon drogen. Dan wordt het binnengehaald en bewaard tot de Landbouwbeurs in Vlagtwedde in 2017.

De rogge werd geoogst op een bijzonder stukje land. Hier werden tijdens de ruilverkaveling, ongeveer 50 jaar geleden, een 20 tal graven aangetroffen van zowel volwassenen als kinderen. Onderzoek wees uit dat de graven zo’n 3000 jaar oud waren. De overledenen waren in foetushouding begraven. Er werd toen besloten de graven niet te verstoren maar te bedekken met een dikke laag aarde.

Bron: Westerwolde Actueel

Video: RTV Noord

Fotoreportage