• Terug
  • Nieuws
  • Nieuw onderkomen Woldstee-bewoners
18 mei 2016

De mensen met een verstandelijke beperking die in De Woldstee in Onstwedde wonen krijgen volgend jaar veel meer privacy. Dan verhuizen ze naar een nieuw onderkomen in het dorp. Dinsdag ging de eerste paal daarvoor in de grond.

De Woldstee is het eigendom van De Zijlen. Deze zorginstelling runt deze voorziening ook. De Woldstee staat ruim dertig jaar in Onstwedde en wordt bewoond door 24 mensen met een verstandelijke beperking. Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Zo hebben de bewoners niet hun eigen sanitaire voorzieningen. De Zijlen besloot daarom vele jaren geleden al tot nieuwbouw in Onstwedde.

Alleen verder
'We hebben eerst geprobeerd samen iets op te zetten met woningcorporatie Lefier', zei Ria de Gier, leidinggevende in De Woldstee, gisteren bij de start van de nieuwbouw. 'Dat lukte niet en dat veroorzaakte vertraging. Toen hebben we besloten alleen verder te gaan'. De Zijlen vond een geschikte locatie aan de Landlaan, waar lang een basisschool stond. Daar staken de bewoners van De Woldstee gisteren de schop in de grond voor de nieuwbouw. Daar ook werd bekend hoe het nieuwe gebouw, dat begin 2017 klaar is, er uit gaat zien. Het wordt een gebouw met één laag waarin alle 24 bewoners hun eigen verblijf met sanitaire en andere voorzieningen krijgen', zei De Gier. 'Hun privacy wordt dus veel groter. Er komen twee huiskamers waar ze samen kunnen komen. Een aantal van de bewoners bieden we in het nieuwe gebouw dagbesteding aan, anderen krijgen die elders in het dorp. En natuurlijk krijgen de bewoners in het nieuwe onderkomen 24 uur zorg'.

Langer verblijf
De Gier benadrukte ook dat heel bewust is gekozen voor een langer verblijf in Onstwedde. 'Omdat we een heel goede band hebben met dit dorp. Zo komen de buren van De Woldstee regelmatig bij ons om mee te helpen de tuin te doen. Zij vinden het jammer dat we naar een andere locatie verhuizen. Maar nieuwbouw op de plek van De Woldstee was geen optie. Daar is te weinig ruimte. De Woldstee bieden we nu te koop aan'. De Zijlen heeft ook voor nieuwbouw en een langer verblijf in het dorp gekozen omdat de behoefte aan zo’n zorgcentrum groot is. Dat blijkt uit het feit dat De Woldstee een wachtlijst heeft met daarop tientallen namen.