• Terug
  • Nieuws
  • Wandelen door Smeerling
17 maart 2016

Donderdagmorgen nam landschapsdeskundige Ruut Wegman 35 belangstellenden mee voor een wandeling door Smeerling.

Ruut Wegman is als GIS-specialist werkzaam bij Alterra Wageningen UR. Daarnaast is hij medeauteur van de bekende boekenreeks Westerwolders en hun woningbezit 1568-1829 die inmiddels 9 delen omvat. Hij is dan ook als geen ander thuis in de geschiedenis van het landschap Westerwolde en zijn bewoners.

Vanmorgen deelde hij een gedeelte van zijn kennis met 35 belangstellenden die hij meenam voor een wandeling door Smeerling. De wandeling startte met koffie en arretjescake bij Gasterij Natuurlijk Smeerling. Voordat men op pad ging vertelde Wegman hoe de mensen vroeger in Smeerling woonden en leefden. Heel vroeger woonden er zes families in Smeerling. Hun familienaam eindige vaak op ing, zoals Hiddingh, Horlings, Halmingh en Huitsingh. Je kunt nog zien aan de groenstroken tussen de bossen waar ze vroeger hun lapje grond hadden. Ieder stukje grond had een naam.

Ook vertelde Wegman dat het Liefstinghsbroek het oudste bos van de provincie Groningen is. Het bos werd reeds in 1590 genoemd. Het Metbroekbos kwam vanaf de 17e eeuw in de boeken voor.

Voor de deelnemers was het een interessante wandeling door het mooie gebied van Westerwolde.

Bron/foto's: Westerwolde Actueel

Fotoreportage