• Terug
  • Nieuws
  • Wandelen voor Water
1 maart 2016

Ruim 100 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Bellingwolde, Bourtange, Jipsinghuizen en Muntendam doen rondom Wereldwaterdag mee aan ‘Wandelen voor Water’. Waterschap Hunze en Aa’s organiseert op woensdag 23 maart 2016 een centrale wandeling in Smeerling waar zes scholen uit de omgeving aan mee doen.

De leerlingen wandelen zes kilometer lang met een rugzak met zes liter water op hun rug. Op deze manier halen ze geld op voor hun leeftijdsgenootjes in Ethiopië en wordt de dagelijkse realiteit in Afrika invoelbaar. Want in Ethiopië lopen veel kinderen dagelijks kilometers om zichzelf en hun familie van schoon drinkwater te voorzien. De opbrengst van deze sponsorloop gaat dan ook naar een water- en sanitatieprogramma van Amref in de sloppenwijken van Addis Abeba in Ethiopië.

Gastles over water
Voorafgaand aan de wandeling krijgen alle leerlingen een gastles over drinkwater en hygiëne in het algemeen en de huidige situatie in Ethiopië. Schoon water, voldoende toiletten en riolering zijn in de sloppenwijken van Addis Abeba allerminst vanzelfsprekend. Het doel van de gastles is om de leerlingen meer te leren over hoe hun leeftijdgenootjes in Ethiopië hier dagelijks mee worstelen.

Wandelen voor Ethiopië

In de sloppenwijken en andere arme buurten van Ethiopische steden zoals Addis Abeba is vaak een gebrek aan schoon water, riolering en vuilnisophaaldiensten. Dit zorgt voor onhygiënische situaties die tot veel gezondheidsproblemen leiden voor de sloppenwijkbewoners. Met name kinderen zijn vaak het slachtoffer. Watergerelateerde ziektes zijn nog altijd een van de belangrijkste doodsoorzaken van kinderen onder de 5 jaar! Amref Flying Doctors pakt dit probleem onder meer aan door drinkwaterpunten, sanitair en riolering in de sloppenwijken uit te breiden. De sloppenwijkbewoners leren vervolgens door voorlichtingscampagnes en trainingen hoe zij het aantal drinkwaterpunten, toiletten en douches kunnen uitbouwen en beheren.

Organisatie
De lokale organisatie ligt in handen van waterschap Hunze en Aa’s in nauwe samenwerking met de scholen. Het waterschap organiseert een wandeling op woensdagochtend 23 maart voor de kinderen in de Smeerling in het dal van de Ruiten Aa. Dagelijks bestuurslid Sinnema geeft iets na 9 uur het startschot voor de wandeling. Rond elf uur worden de kinderen terug verwacht voor de bekendmaking van het eindbedrag.

Over Hunze en Aa’s
Hunze en Aa’s houdt zich dagelijks bezig met het water in Oost-Groningen en Noordoost-Drenthe. Ze zorgen voor schoon en voldoende water. Voor sterke dijken die de inwoner beschermen tegen overstromingen. En voor waterwegen die goed bevaarbaar zijn. Ze houden daarbij rekening met de verschillende belangen van natuur, landbouw en recreatie. Zodat iedereen in hun werkgebied prettig en veilig kan wonen, werken en recreëren.

Over Amref Flying Doctors
Goede gezondheid is een mensenrecht. Daarom werkt Amref Flying Doctors, de belangrijkste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, samen met de bevolking, zorgverleners, private sector en overheden aan betere gezondheid in Afrika – vooral van jonge vrouwen. In Nederland zet Amref Flying Doctors zich in voor fondsenwerving en een verantwoorde besteding van die fondsen aan het werk van Amref in Afrika. Ook zorgt de organisatie voor draagvlak en aandacht voor een betere gezondheid in Afrika.

Fotobijschrift: Kinderen wassen hun handen na bezoek van het toilet. De toiletvoorzieningen bij hun school in de regio Afar zijn gerealiseerd door Amref Flying Doctors.

Bron: Westerwolde Actueel