• Terug
  • Nieuws
  • Renate Paans Accountancy
9 februari 2016

Sponsor: Renate Paans Accountancy
Gesprekspartner: Renate Paans


Van bedrijf aan huis (in de woonkamer) tot een eigen kantoorpand. Dat zou zomaar een reclame-slogan kunnen zijn, maar voor Renate Paans (eigenaresse van Renate Paans Accountancy) is dat de werkelijkheid. Het accountantskantoor aan de dorpsstraat, sponsor van Onstwedde.info, vond officieel op 1 januari 2000 het levenslicht.

"Ja, waar en hoe is het eigenlijk begonnen?" denkt Renate hardop als we het over de start van het accountantskantoor hebben. "Na het VWO ben ik gaan werken en leren. Vier dagen per week werkte ik bij het grote accountantskantoor KPMG. Ik wilde eigenlijk altijd juf worden, maar ik bleek op het VWO goed te zijn in economie en in 'handelskennis'"... Handelskennis?! "Haha ja, zo heette dat toen. Ik denk dat het nu M&O (Management en Organisatie) wordt genoemd. Na drie jaar KPMG belandde ik bij Thuiszorg, waar ik op het hoofdkantoor Hoofd Bedrijfseconomische Zaken werd." In de loop der jaren is Renate in 1998 officieel afgestudeerd als Register Accountant (RA).

"In die periode had ik het bij Thuiszorg eigenlijk wel gezien. Het was vooral veel vergaderen en overleggen, heel bureaucratisch. Ik wilde juist tempo en vooruitgang. Het idee speelde bij mij altijd al wel, maar in de loop van 1999 heb ik echt besloten om via KPMG als zelfstandige RA, interim-klussen te doen. De eerste klus was voor Ernst & Young Interimmanagement, een opdracht voor het Waterbedrijf. Zo had ik opeens een kantoor in huis (Alteveer), want ik werkte toen vanuit huis.  Inmiddels had ik met mijn man Gerard ook al twee kleine jongens (Ronald en Marcel) in huis rondlopen."

Het werk in huis kon eigenlijk niet langer, want inmiddels hadden in het eerste jaar ook al zes bedrijven Renate geschikt gevonden om de jaarrekening en aangiftes te verzorgen. "Er kwamen dus ook klanten over de vloer. Daarom besloten we om onze garage om te bouwen tot kantoor aan huis. Hier zat ik vanaf december 2001. Toen ging het helemaal snel, want in 2002 nam ik voor het eerst personeel aan. Vanaf 2003 was de eerste stagiair bij mij te vinden, iets wat nu nog steeds gebeurt trouwens." Eind 2005 waren er inmiddels al ruim zestig klanten. Ruim een jaar later kwam Gerdie Moorlag-Tipker vast in dienst en toen bleek dat met drie mensen het kantoor aan huis toch ook al te klein werd. Om de geschiedenis daarna kort samen te vatten: in 2007 lag er een stuk grond te koop aan de Dorpsstraat (voorheen café De Flierefluiter, red.) wat Renate in september 2008 kocht. Exact een jaar later betrok Renate Paans Accountancy het nieuwe kantoorpand dat daar is gebouwd: "Een spannende periode waarin een strakke planning ervoor zorgde dat we het in zo'n korte periode konden realiseren."

Hoe kwam die groei zo en wat maakte het oorspronkelijke 'woonkamerkantoor' tot zo'n succes? "Vakkennis, communicatieve vaardigheden en de ambitie om vernieuwend en vooruitstrevend te willen zijn" vertelt Renate. "Daarbij staan wij dichtbij de klant, zijn we laagdrempelig en vinden we persoonlijke benadering belangrijk.  Elke klant is anders, in vele opzichten. We moeten vooral ook flexibel zijn, want mede door de technologie is de accountancy ook veranderd ten opzichte van tien jaar geleden." Met vier mensen in dienst en een stagiair kent Renate Paans Accountancy vandaag de dag zo’n 175 bedrijven en zo’n 200 particulieren in de klantenkring, waarbij de focus ligt op een langdurige klantrelatie.

Renate houdt er een heldere visie op na wat betreft de (onbenutte) mogelijkheden in de regio voor ondernemers en particulieren: "In eerste instantie vind ik het heel belangrijk dat de consumenten zien wat de regio allemaal te bieden heeft. Weet de consument überhaupt wat er regionaal allemaal te besteden is? Daar is internet of een verre rit vaak niet eens voor nodig. Uitgaven in eigen dorp en in de eigen regio zijn heel belangrijk." Renate houdt zich echter zelf ook bezig met krachtenbundeling. Een aantal jaren geleden richtte zij samen met Jan Johan ten Have (Ten Have Tekst) en Harm Hendrik Speelman (Bouwbedrijf Speelman) het Ondernemersplein Onstwedde-Alteveer op: "En dat is hartstikke leuk en gezellig. En niet minder belangrijk; je leert elkaar en elkaars bedrijf en branche beter kennen en je weet nog beter van elkaar wat de regio te bieden heeft. Zo kun je elkaar ook helpen en je klanten eventueel doorverwijzen." Het Ondernemersplein Onstwedde-Alteveer houdt elke twee maanden een bijeenkomst, vaak met een gastspreker.

Als het onderwerp ‘sponsoring’ ter sprake komt klinkt het enthousiast: "Zeker doe ik aan sponsoring! Bij Onstwedder Boys en VCO'72 verzorg ik de shirtsponsoring. Beide sporten spreken mij persoonlijk aan. Mijn beide zoons voetballen en ik volleybal zelf. Daarnaast heb ik bij meerdere sportverenigingen in Onstwedde en omstreken een sponsorbord hangen."

Een openhartig gesprek en een mooie inkijk in het heden en verleden van Renate Paans Accountancy. En de toekomst?  Op persoonlijk vlak blijkt dat Renate ook nog de nodige ambities en ideeën heeft: "Het kennis overbrengen en opleiden in de praktijk is iets wat ik hartstikke mooi vind. Daarom ben ik nu al af en toe bij symposia en projecten op de Hanzehogeschool in Groningen." Nog een carrière als docent dan? "Haha, wie weet! Nee, dat zal niet zomaar 1,2,3 gebeuren, maar het is wel altijd iets geweest dat goed bij mij past." En wat betreft het accountantskantoor? "Op dit moment staat er een stabiele organisatie met een mooi team, qua grootte ook zoals het perfect is. En in ons werk blijven we vooruitstrevend en voorloper als het gaat om ontwikkelingen en ideeën."

Foto 1: Het kantoor aan de Dorpsstraat
Foto 2: Het team v.l.n.r.: Jolanda Twikkeler, Gerdie Moorlag, Renate Paans, Rob Timans en Jolanda Bruggers.
Foto 3: Opening Renate Paans Controlling & Accountancy 14-12-2001

Website Renate Paans Accountancy