• Terug
  • Nieuws
  • Museumbaas in de wolken met bestrating
16 januari 2016

Museum Slaait'nhoes in Onstwedde kan eindelijk worden bereikt over een verharde weg. De gemeente heeft die aangelegd, tot tevredenheid van eigenaar Geert Nieuwenhuis.

De puinweg voor het museum Slaait'nhoes in Onstwedde is verdwenen. De gemeente Stadskanaal heeft er een klinkerstraat aangelegd en daar is Geert Nieuwenhuis enorm blij mee. Hij is eigenaar van het museum. Dat is gevestigd in een oude boerderij. De bezoekers kunnen er streekgebonden gereedschappen en andere voorwerpen bekijken. Ze kunnen er ook een hapjes eten want in de boerderij is ook een restaurant.

De weg waaraan de boerderij staat, heet De Hörn. "Toen ik de boerderij in 1972 kocht, was het een zandweg" vertelt Nieuwenhuuis. "Later is hier een puinweg van gemaakt". Die straat was de museumbaas een doorn in het oog. "Hij lag er niet goed bij, er zaten kuilen in. Hij nodigde ook niet uit om naar het museum te komen. En de bezoekers namen puindeeltjes mee naar binnen, die zaten aan hun schoenen en al die troep kwam in het museum terecht".

Nieuwenhuis trok lang geleden al aan de bel bij de gemeente, de eigenaar van de weg. Of er niet eindelijk een verharde weg kon komen. Het antwoord was toen nee. "Later bleek dat de weg toch op een lijst van de verharden straten stond. Die werd gepubliceerd. "Ik wachtte af maar er gebeurde niets".

De museumbaas hoorde toen dat enkele omwonenden bezwaar hadden gemaakt. Van hen hoefde die verharding niet. "Ik ben na enige tijd weer naar de gemeente gegaan maar ving weer bot". Nieuwenhuis zocht uiteindelijk de 'politieke weg' en kwam terecht bij het D66-raadslids Klaas Pals. Die vond dat Nieuwenhuis een punt had. "In het gemeentehuis werd gewezen op het historische karakter van die weg, maar we hebben het hier over een toeristische ondernemer. En voor hem is een goede toegangsweg belangrijk".

Er volgde meer overleg en uiteindelijk werd besloten, zo bevestigt ook gemeentelijk woordvoerder André Schenkel, toch de weg van klinkers te voorzien. Waardoor het puin op De Hörn nu is verdwenen en Nieuwenhuis de komst van de klinkers met enkele nauw betrokkenen gisteren kon vieren. "Ik sluit daarmee een kwestie af die jaren heeft gespeeld"

Bron: DvhN

Website Slaait'nhoes, sponsor van Onstwedde.info

Fotoreportage opening De Hörn