• Terug
  • Nieuws
  • Uitmuntende kriel van Remke v.d. Heide
28 november 2015

Bij de kleindierenshow van de Winschoter Pluimvee en Konijnenclub heeft een record aantal dieren het predicaat U van uitmuntend gekregen.

Dit weekend organiseert de Winschoter Pluimvee en Konijnenclub in de Eurohal in Zuidbroek haar jaarlijkse kleindierenshow. De bijna 1200, door diverse fokkers ingebrachte, dieren werden vrijdag door het keurmeesterskorps gekeurd. Hierbij werden ze voorzien van een beoordeling met een predicaat. Daarop staat het ras te lezen en hoe raskenmerken door de keurmeester zijn gewaardeerd. Hierbij kreeg een record aantal dieren het predicaat U van uitmuntend. De teller staat dit jaar op 10! Volgens voorzitter Harry Hoppentocht is dit uitzonderlijk; normaliter zijn er slechts 2 of 3 dieren die dit predicaat krijgen.

Een van de “uitmuntende” dieren is een Wyandotte kriel van de heer Remke van der Heide uit Onstwedde. Zijn hennetje werd tevens als mooiste dwerghoen van de tentoonstelling aangemerkt (zie fotoreportage, klik hieronder).

De show werd vrijdagavond door wethouder Ricky van den Aker van de gemeente Oldambt geopend. Zij had de eer de hoofd- en ereprijzen te mogen uitreiken. Voorafgaande aan de opening werden kinderen uit Tjernobyl ontvangen en rondgeleid door de topfokker van Luchs konijnen, Kees Mollema. Deze kinderen brengen een aantal weken door in de gemeente Slochteren om aan te sterken en prettige ervaringen op te doen.

Op zaterdag vond een Seramakeuring plaats waarbij het publiek aanwezig kon zijn en een inkijkje kreeg in het beoordelen van dit kleinste kippenras uit de wereld. Naast het type en bevedering werd het karakter van dit pittige kippetje beoordeeld.
Ook was een trio te bewonderen die je niet zo vaak zult tegenkomen. De haan en twee hennen deden niet aan de keuringen mee. Het waren dieren van het ras Ayam Cemani. Deze gelukbrengende kip uit Indonesië met zwart vlees, zwarte veren en zwarte kopversierselen, is een heel aparte verschijning met geheel eigen verhaal. De dieren zouden gezegend zijn met magische krachten en een geneeskrachtig werking.

Naast de 1200 kippen, konijnen, cavia’s, ganzen, duiven, eenden enz. is er ook een knuffelhoek met diverse andere activiteiten voor de kinderen en zijn er standhouders met diverse (groene) producten, Koi karpers, Stichting Schaapskudde Exloo, oldtimer tractoren, de zeer veelzijdige Unimog auto’s, SOB Winschoten met brandweerauto’s, Aviornis, Mulder Pot veevoeders, Bongertman dierenspeciaalzaak Groningen, Buze dierenspeciaalzaak Heiligerlee, ROVAC aluminium en houtbouw, Mandenmaker Panman, Budeie Sierraden, ROMA tuinbeelden enz. In de verkoophoek worden diverse dieren verkocht en is er een demonstratie van Konijntje Hop.

Zondag is de tentoonstelling open van 10.00 tot 16.30 uur. Dan zijn er mensen van de Tinley academie die met wetenschappers, gedragsdeskundigen en praktijkdeskundigen gespecialiseerd zijn in het gedrag van vele zoogdiersoorten en vogels. Hier kunt u deze keer gratis terecht voor vragen over honden, katten, konijnen, paarden, papegaaien, uilen, roofvogels enz.. Deze mensen geven cursussen aan particulieren en diverse medewerkers van dierentuinen.

Voor de konijnenliefhebbers zal Herma Wegman Konijnencentrum demonstraties verzorgen. Zij is specifiek konijnen deskundige. In haar centrum kun je terecht voor de opvoeding van konijnen, behendigheid, agility (behendigheid), high fives, leren dansen, zindelijk maken en gedragsproblemen aanpakken.

De WPKC organiseert al meer dan 100 keer jaarlijks een tentoonstelling. De shows werden tot een aantal jaren geleden georganiseerd in de Klinker. Toen dit gebouw werd afgebroken was er voor deze Winschoter vereniging geen plaats meer om hun activiteiten uit te voeren. Het gevolg is dat de opslag van de kooien in Blijham is, de jongdierendag mogelijk in Oude Pekela wordt georganiseerd en de jaarlijkse show in Zuidbroek.

Voorzitter Harry Hoppentocht betreurt het dat de vereniging nog weinig binding heeft met de gemeente Oldambt. Sinds 1912 fokken leden van de WPKC dieren gericht op uitmuntende kwaliteit. Ook worden oude rassen als cultureel erfgoed behouden. De WPKC zou graag zien dat de gemeente Oldambt de vereniging meer ondersteunt, aldus Hoppentocht.

Vorig jaar kon de show niet doorgaan vanwege de vogelgriep. De show werd een aantal uren voor aanvang afgeblazen.

Zondag: Eurohal Zuidbroek van 10.00 tot 16.30 uur.
Entree € 2,50 voor kinderen, volwassenen € 4,-.

Bron/Fotoreportage: Westerwolde Actueel