26 november 2015

Sponsor: 24-uurs Thuiszorg
Naam: Wilco Haverhoek (zzp-er)

In de eerste editie van deze nieuwe rubriek wordt er een bezoek gebracht aan Wilco Haverhoek. Hij is sinds 1993 zelfstandig zorgverlener en zit al vanaf 1980 in de verpleging. Hij heeft onder andere in een Joods bejaardencentrum gewerkt, maar is ook 12,5 jaar actief geweest in de zorg van mensen met een verstandelijke beperking. Wilco is met zijn eigen AGB-code (Algemene Gegevens Beheer code) een officieel erkende, bevoegde en bekwame zorgaanbieder. Hij vormt zelf teams met andere zorg verlenende zzp-ers (zelfstandige zonder personeel) en hij doet zelf bijscholingen.

Waar veel mensen zich aan de reguliere thuiszorg verbonden voelen, biedt de 24-uurs Thuiszorg voor een zelfde ‘indicatie’ 24-7 zorg. Dit is dus letterlijk de hele dag en nacht aaneengesloten zorg. “Het is een andere situatie dan de reguliere thuiszorg, omdat wij dus continu in de omgeving van de cliënt kunnen zijn. Dat geeft rust en continuïteit.” Wilco vertelt enthousiast over zijn werk als zorgverlener en legt ook uit dat het werk meer inhoudt dan alleen het medische zorg verlenen.

“In de basis bied ik zorg aan mensen die terminaal ziek zijn. Dit houdt in dat er een levensverwachting is van minder dan drie maanden. Dat is voor cliënten en mensen in de directe omgeving natuurlijk een zware periode waarin veel op hen afkomt. Er heerst dan ook vaak onduidelijkheid over verschillende medische termen en begrippen. Ik ben er daarom ook om duidelijkheid, begeleiding en toelichting te geven.” Wilco geeft aan dat hij vaak van de mensen hoort dat ze erg gebaat zijn bij die duidelijkheid en informatie. “Daarnaast is er dus ook nog een grote flexibiliteit, omdat ik niet op tijd sta en ik me volledig aan kan passen aan de cliënt.”

Het mag duidelijk zijn dat voor dit werk een enorme drive en passie nodig is: “Het gaat er mij om dat ik voor mijn medemens iets kan betekenen. In de terminale zorg ben ik een steun, zorgverlener en vraagbaak voor cliënten en hun gezin of familie. Vaak heb ik binnen een heel kort tijdsbestek al hele diepgaande gesprekken met zowel de cliënt als iemand van het gezin of de familie. Die band kan snel worden opgebouwd omdat ik continu in de nabijheid ben. Het komt ook regelmatig voor dat de familie bij het overlijden graag wil dat ik samen met iemand anders het afleggen van de overledene verzorg. Dat wordt door andere zorgaanbieders niet meer gedaan en het wordt vaak ervaren als een fijne afsluiting van de zorg.”

Gevraagd naar de discussie omtrent de marktwerking (concurrentie) in de zorg legt Wilco uit dat grote organisaties deze zorg niet kunnen bieden vanwege de logge organisaties: “Het is simpel uit te leggen, want de directeuren en overige afdelingen binnen die organisaties moeten ook betaald worden. Het zit hem dus in de overheadkosten (kosten aan management en organisatie) van die organisaties die ze weinig flexibel en log maakt. Daar heb ik gelukkig geen last van en vandaar dat ik een andere soort zorg kan bieden voor de cliënt.” 24-uurs Thuiszorg is actief in de noordelijke provincies en in Onstwedde heeft Wilco contact met de huisartsen De Kroon en Schut. “De overstap van de reguliere zorg naar deze vorm van zorg is voor de mensen en cliënten vaak een stap naar verandering, maar tot nu toe heb ik vaak reacties gekregen als: ‘Wat geeft het een rust’, ‘wat fijn dat je alle tijd hebt’ en ‘dit hadden we eerder moeten doen’.

Meer informatie over 24-uurs Thuiszorg is te verkrijgen op de website en bij de dokterspraktijken De Kroon en Schut.

Website 24-uurs Thuiszorg