• Terug
  • Nieuws
  • Eigen Onstwedder stroom, plan of droom
3 november 2015

Ocrea heeft een aantal enthousiaste mensen benaderd om de mogelijkheden te onderzoeken voor een energiecoöperatie in Onstwedde.

De initiatiefgroep bestaat uit Saskia Wubs (namens Ocrea), Bert Schaap, Jessica Looden-Sterenborg, Jan Bessembinders, Ane Vermaat, Marjan Nijland, Wout den Hertog en Harry Luring. Het ideaal van de energiecoöperatie is het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen (gas, olie, kolen) en daarmee een gezonde(re) leefomgeving voor volgende generaties.

Wat is een coöperatie?
Het is een vereniging van en voor de leden. Personen, bedrijven en organisaties kunnen lid zijn van de coöperatie. Het doel is via de coöperatie door bundeling van vraag en/of aanbod - beter in te kopen en/of te verkopen.  Het voordeel komt ten gunste van de leden.

Wat zijn de doelen die de energiecoöperatie voor ogen heeft?

  • Het stimuleren van gebruik van duurzame en schone energiebronnen.
  • het beter) isoleren van onze woningen of andere maatregelen om energie te besparen.
  • het gezamenlijk opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld door te investeren in een zonneweide. 
  • gezamenlijk betere en goedkopere contracten sluiten met leveranciers van bijvoorbeeld zonnepanelen en met isolatiebedrijven.
  • het binnenhalen van gelden voor het dorp ten behoeve van duurzame of sociale projecten
    De coöperatie kan voor haar leden - een contract sluiten met een “groen” energiebedrijf voor het kopen en verkopen van energie. Groene energiebedrijven leveren energie tegen een marktconforme prijs. Het energiebedrijf keert een vast bedrag per jaar uit voor elk lid van de coöperatie. Wanneer 200 leden uit ons dorp via de coöperatie zaken doen met het energiebedrijf, dan komt er jaarlijks zo’n € 10.000,-- bij de coöperatie binnen. Dit bedrag kan worden besteed aan duurzame of sociale projecten in ons dorp.  De leden van de coöperatie beslissen hierover.

Wat kost het lidmaatschap van een energiecoöperatie?
De verwachting is dat het lidmaatschap ca. € 10,-- per jaar gaat kosten.

Hoe komen we tot een coöperatie?
Het bestuur van OCREA heeft besloten om te peilen of er in ons dorp belangstelling is voor een energiecoöperatie. Wij stellen het daarom erg op prijs als u de vragen in het bijgevoegde document wilt beantwoorden en deze vóór 1 december via de mail door wilt sturen naar Ocrea.

Als bestuur van OCREA rekenen we op veel reacties. Dan kunnen we een besluit nemen of en zo ja, hoe we met een energiecoöperatie verder gaan.

Wij stellen het daarom erg op prijs als u vragenlijst wilt beantwoorden en deze vóór 1 december via de mail wilt doorsturen naar Ocrea. Een korte uitleg van hoe u dit kunt doen vind u op de 2e pagina van het vragenlijst bestand.

Met energieke groet,
Het bestuur van OCREA.

De Vragenlijst
E-mail

Website