• Terug
  • Nieuws
  • Afscheiding van Onstwedde mogelijk
16 september 2015

De wettelijke regels staan toe dat het dorp Ontwedde en omgeving zich losmaken van de gemeente Stadskanaal en zich aansluiten bij de nieuwe gemeente Westerwolde.

Dat zegt de woordvoerder van de provincie Groningen. Voorwaarde is wel dat de gemeente Stadskanaal met de afscheiding instemt.

Westerwolde ontstaat door de fusie van Bellingwedde en Vlagtwedde. De Burgemeesters en Wethouders van die gemeenten maakten twee jaar gelden hun plannen bekend. Niet lang daarna kregen ze al een brief vanuit Onstwedde en dorpjes in de omgeving, zoals Smeerling en Wessinghuizen. De schrijvers lieten weten graag bij Westerwolde te willen horen.

Toen was nog niet zeker dat die nieuwe gemeente, met 25.000 inwoners, er zou komen. De toenmalige Gedeputeerde Staten van Groningen vonden haar te klein. Nu waait er een ander bewind in het provinciehuis en staat het licht voor Westerwolde op groen.

Volgens de woordvoerder van de provincie is een grenscorrectie mogelijk. Niet meer via het herindelingsontwerp dat Vlagtwedde en Bellingwedde hebben gemaakt en dat binnenkort ter goedkeuring naar Den Haag gaat. Daarin staat niets over een toevoeging van Onstwedde en omgeving.

Die toevoeging kan er wel komen als betrokken gemeenten er overeenstemming over bereiken. Dan zou een grenscorrectie geregeld kunnen worden via artikel 1 van de Wet Algemene Regels Herindeling.

De gemeente Stadskanaal zal dus akkoord moeten gaan met het 'afstaan' van Onstwedde en omgeving. Burgemeester Baukje Galama liet alvast weten er niets voor te voelen. Zij stelt dat Stadskanaal, incl. Onstwedde, ook al 46 jaar bestaat en een geschiedenis heeft. Zij wijst op mogelijke fusie van Stadskanaal met Veendam en Pekela tot een nieuwe gemeente met 74.000 inwoners. 'Zo'n grote gemeente heeft ook Onstwedde veel te bieden. '

Bron: DvhN

Lees ook:

'Qua Landschap, geschiedenis en mentaliteit horen we daar thuis'

Gemeentelijke Mist / Missers / Misére / Misbult, in de rubriek Zo was 't van Klaas Meijer