• Terug
  • Nieuws
  • Geert Volders te gast bij Diverdoatsie
8 september 2015

Zaterdagochtend was Geert Volders van de Historische Vereniging Westerwolde te gast in het programma Diverdoatsie.

Zaterdagochtend was Geert Volders uit Onstwedde te gast bij Janny de Vries in het programma Diverdoatsie. Geert is bestuurslid van de Historische Vereniging Westerwolde. Hij heeft geschiedenis en landschapsgeschiedenis gestudeerd. Mede door zijn scriptie over de kanalisatie in Westerwolde raakte hij geïnteresseerd in de geschiedenis van Westerwolde. Daarom werd hij lid van de Historische Vereniging Westerwolde.

De Historische Vereniging Westerwolde is in 1980 opgericht. Aanvankelijk was het een genealogische vereniging die zich bezighield met onder anderen het uitzoeken van stambomen en de familiegeschiedenis in deze streek. Op een gegeven ogenblik viel hierin niet zoveel nieuws meer te ontdekken en is de vereniging  zich meer gaan richten op de geschiedenis van Westerwolde. Hierover is in diverse archieven veel bewaard gebleven. Denk daarbij aan het Streek Historisch Centrum in Stadskanaal, De Groninger Archieven, het archief van de gemeente Vlagtwedde en archieven van waterschappen en families.

De Historische Vereniging Westerwolde organiseert meerdere bijeenkomsten per jaar. Deze vinden op verschillende locaties in de regio plaats. Zo is er bijvoorbeeld op 15 oktober een bijeenkomst in Museum de Oude Wolden in Bellingwolde, waar de heer J.G. Abbes vertelt over de 1e Munsterse Oorlog. Deze lezing sluit aan bij de expositie: Onder Vuur.

Ook geeft de vereniging drie keer per jaar het tijdschrift Terra Westerwola, een co-productie van het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal(SHC) en de Historische Vereniging Westerwolde(HVW), uit. Dit prachtig tijdschrift met interessante artikelen en mooie foto’s over de geschiedenis van Westerwolde en de Kanaalstreek is te koop bij de tijdschriftenwinkels in de regio. Leden van de Historische Vereniging Westerwolde ontvangen het tijdschrift in de bus.

Ook organiseert de vereniging één keer per jaar een excursie. Deze vindt dit jaar plaats op 19 september. In deze bus-excursie gaan leden op zoek naar de herkomst en laatste rustplaats van een aantal prominente Groningers die ook een vinger in de Westerwoldse pap hadden. Dit doen ze door een aantal beeldbepalende kerken en borgterreinen te bezoeken. Generaties lang drukten families zoals Clant, Aldringa, Ripperda en Addinga hun stempel op onze regio. Daarbij lieten ze (soms diepe) sporen na. Een aantal van deze familieleden liggen begraven in Stedum, Farmsum, Feerwerd en Loppersum.

Bron: Westerwolde Actueel