• Terug
  • Nieuws
  • De afscheiding van Onstwedde?
8 september 2015

'Qua Landschap, geschiedenis en mentaliteit horen we daar thuis'

Nu de gemeente Westerwolde van de Provincie gevormd mag worden, moet het dorp Onstwedde daar bij gaan horen. Het past daar beter dan bij de gemeente Stadskanaal.

Dat vinden de bestuurders van Ocrea, de dorpsbelangenvereniging in Onstwedde. Met dat standpunt gaan ze binnenkort om tafel met de gemeentebestuurders van Stadskanaal. "We hebben dan ons regulier overleg met hen en we willen graag weten wat onze mogelijkheden zijn om bij Westerwolde te gaan horen", zegt woordvoerster Marjan van der Heide van Ocrea.

Westerwolde ontstaat per 1 januari 2018 door de fusie van Vlagtwedde en Bellingwedde. Twee jaar geleden gaven de bestuurders van die twee gemeenten al aan zo'n herindeling te willen. Vanuit Onstwedde en omringende buurtschappen als Smeerling en Wessinghuizen die allen bij de gemeente Stadskanaal horen, werd toen al een brief naar de betrokken gemeentebestuurders gestuurd. Daarin werd aangedrongen op aansluiting bij die nieuwe gemeente.

Op dat moment was de vorming echter nog niet zeker. Gedeputeerde Staten van Groningen sputterden tegen. Het nieuwe provinciebestuur heeft nu toch het licht op groen gezet. "Waardoor Westerwolde nu heel concreet wordt", zegt van der Heide. "Daar willen wij graag bij horen. En heel veel inwoners van ons dorp ook. Onstwedde en de direct omgeving horen qua geschiedenis, landschap en mentaliteit daar thuis. Meer dan bij het veenkoloniale Stadskanaal".

In het overleg met de gemeente Stadskanaal vraagt Ocrea daarom wat de mogelijkheden voor een afscheiding zijn. "Misschien moeten we zelf stappen zetten voor zo'n grenscorrectie, maar misschien moet Stadskanaal ook medewerking verlenen. We weten het niet en willen graag horen wat we kunnen doen.

Aansluiting bij Westerwolde is iets dat Jan-Willem Kok ook graag wil. Hij zit in het bestuur van Stichting Boermarke Essen en Aa's. Die behartigt de belangen van verschillende kleine dorpen bij Onstwedde en was vorig jaar ook betrokken bij het besturen van de brief. "De gemeente Westerwolde komt er nu echt aan en het zou prachtig zijn als wij daarvan deel gaan maken", zegt Kok.

Burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal voelt niet voor een afscheiding van Onstwedde en omgeving. "De gemeente Stadskanaal bestaat 46 jaar en heeft in die tijd haar eigen geschiedenis opgebouwd. Daar hoort Onstwedde ook bij".

Als het aan Galama ligt, blijft Onstwedde tevens horen bij de nieuwe gemeente die mogelijk ontstaat uit de fusie van Stadskanaal, Pekela en Veendam. "Een gemeente met ongeveer 74.000 inwoners die ook de inwoners van Onstwedde veel kan bieden op alle terreinen".

Bron: DvhN

Lees meer in de rubriek Zo was 't van Klaas Meijer:

16-01-2014 Een splinternieuw jaar, vol zorgen, kansen en keuzes! Oftewel: 'Onstwedders, let op uw saeck!'

07-08-2014 Einde van Westerwolds Onstwedde ?

Lees nog 84 andere verhalen van Klaas Meijer in de rubriek Zo was 't en bekijk de oude foto's