• Terug
  • Nieuws
  • "Ouders houden rekening met Spelweek"
15 augustus 2015

Op maandag landde professor Sproet in een tijdmachine in Onstwedde. Dat er bij die landing heel wat misging dat wist hij niet van te voren, maar Gerjanne Grezel wel. Als een van de negen bestuursleden van Stichting Vakantiespelweek  Onstwedde bedacht ze het thema tijdreizen. “De kinderen vinden het geweldig. Omdat het een verhaal is, leven ze zich helemaal in. Iedereen wilde professor Sproet helpen bij het repareren van zijn tijdmachine.”

Ze wilde dat ze er vroeger zelf heen gegaan was. Zo leuk vindt Gerjanne Grezel de Vakantiespelweek. Volgens haar vinden veel kinderen het net zo leuk als zij. “Sterker nog, sommige kinderen willen zo graag naar deze spelweek dat veel ouders er rekening mee houden met de planning van hun vakantie.”

Gezellig dorpsfeest voor 217 kinderen
Grezel vertelt dat de Stichting Vakantiespelweek Onstwedde 53 jaar bestaat. “De stichting is klein begonnen, maar steeds groter geworden. De Vakantiespelweek is nu een gezellig dorpsfeest voor 217 basisschoolkinderen tussen de 5-13 jaar.” Oorspronkelijk was het feest bestemd voor kinderen uit arme gezinnen die niet op vakantie konden. “Maar dat is nu niet meer zo.”

De avonturen met professor Sproet
Vandaag is de laatste dag van de spelweek. De afgelopen dagen hebben de kinderen met professor Sproet allerlei avonturen beleefd. Zo reisden de kinderen op dinsdag in de tijdmachine van de professor naar de tijd van ridders en kastelen in Bourtange. Op woensdag gingen ze naar Appelscha en gisteren gingen de kinderen op reis naar het tijdperk van de VOC scheepvaart.

Belangrijk voor het dorp
Vandaag, op de laatste dag reisden de kinderen naar het jaar 825, het jaar van de Vikingen. “Er is een buikglijbaan, levend tafelvoetbal, en een spookhuis. Vanavond sluiten we de week af met een optocht door het dorp.” Grezel vertelt dat de spelweek belangrijk is voor het dorp. “Het bevordert de sociale cohesie en de onderlinge verbondenheid tussen mensen uit het dorp en de omgeving van Onstwedde. Het is zo’n mooi evenement dat je er wel een jaar lang over kunt praten.”

Bron / foto: Groot Groningen