• Terug
  • Nieuws
  • Tijdelijk thuis gevonden in Onstwedde
1 juni 2015

De lijst van ‘Onstwedder Tikkels’ (zie het aanhangsel bij  ‘Zo was ‘t’- aflevering No. 74 van 26 maart 2015) heeft ‘gezinsuitbreiding’ ondergaan.

Tweeëneenhalf jaar geleden besprak Klaas Meijer het thema al met dhr. Jaap Bestebreurtje in Rhenen. Die schreef immers een boekje (‘De Plek’) over de herinneringen aan z’n jeugdjaren gedurende de 2e Wereldoorlog en de bevrijding op 12 april 1945. Die maakte hij mee op de Vosseberg. Bestebreurtje logeerde toen langere tijd als hongerjochie uit het Westen van ons land bij de fam. (opa) Dethmer Boels.

Bestebreurtje roemde in dat gesprek de instelling van die Onstwedder gezinnen, die de moed bezaten om hun meeleven met – vaak jonge – landgenoten in grotere nood dan zijzelf een tijdlang kost en inwoning te bieden. Sterker nog: een vervangend thuis te bieden.
Met name de diaconieën van de Gereformeerde kerken in Nederland hebben zich indertijd voor die vorm van hulpverlening sterk ingespannen.

De afgelopen week ontspon zich onverwacht een mail-uitwisseling tussen Meijer en de hem onbekende heer Chris van der Wilde (85 jr.) uit Leiderdorp. Ook hij bleek van 1943-1945, samen met 2 neefs in Onstwedde een tijdelijk thuis te hebben gevonden: een van de neefs in de boerderij van de fam. Hids, de ander bij de fam. Hensens achter de Onstwedder es en hijzelf bij de fam. Huisman, die toen woonde op Dorpsstraat 9.

Mede op zijn aandringen zijn onder de kop ‘H. SOCIAAL TERREIN’ aan de lijst van ‘Onstwedder Tikkels’ al die gezinnen/families toegevoegd, die gedurende de 2e W.O. daadwerkelijk hebben laten zien hoe je het begrip naastenliefde gestalte kunt geven.

OPROEP
De rubriek ‘Zo was ‘t’ is doende om per mei 2016 een lijst te kunnen presenteren, waarop zoveel mogelijk van de Onstwedder families uit die jaren, met een instelling zoals zoëven aangeduid, met naam en toenaam worden vermeld. ’t Is echter best moeilijk om meer dan 70 jaar na dato een en ander met zekerheid te achterhalen.

Daarom:
als u kunt / wilt helpen om die lijst compleet te maken, neem dan s.v.p. contact op met Klaas Meijer via onderstaande e-mail.
Ook de u bekende adressen waarvan u weet dat er in die W.O. II onderduikers hebben verbleven, zijn erg welkom.

E-mail

Zo was 't aflevering No. 74 van 26 maart 2015