24 jan. 2024

Op woensdag 24 januari was het startpunt van de wandeling van WandelenWerkt Gasterije Natuurlijk Smeerling.

Natuurlijk in Smeerling, oftewel t Smilke zoals het plaatselijk wordt genoemd. En ondanks de harde wind, waren de wandelaars massaal opgekomen, en konden er drie volle groepen worden samengesteld. In de drie vaste afstanden, 6, 8 en 10 km.

Om 8.45 stond de koffie met de huisgemaakte koek weer klaar, en konden de wandelaars zich weer melden bij de coaches.
De groep voor 10 km vertrok om 9.15 uur, en ging richting Ter Wupping. En bij de Havelandsebrug passeerden ze de eerste van een aantal typische sluis- en brugwachterswoningen. Vervolgens ging de wandeling richting Roege baarg. Ze kozen hier voor het paadje bovenlangs, en wat staan er hier een aantal prachtige oude bomen met hun grillige vormen. Je raakt er niet op uitgekeken.

De wandeling ging verder richt de haven van Onstwedde, en daar waar het Pagediep werd bereikt werd even pauze gehouden, en werd een verhaal verteld over een markant persoon die hier in het eerstvolgende huis heeft gewoond. En over de bijzondere hobby die hij er op nahield.

De wandeling ging verder langs het Pagediep, tot aan het punt waar deze uitmondt in het Mussel Aa kanaal. Hier ging de wandeling richting Onstwedder Sluis. En dit stuk was echt scheef in de wind lopen. En ervoor zorgen dat je niet het kanaal inwaait.
Het vervolg van de wandeling ging door best wel open terrein waarna ze uiteindelijk weer richting Smeerling liepen. Hierbij passeerden ze het Boerplak.

De omgeving van Smeerling telt ontzettend veel akkers en grondstukken met zogenaamde veldnamen. Een paar voorbeelden zijn: t Winsel, De Brinken, Eemboerveld, Dorig. En zo is ook t Boerplak er een. In de jaren zestig kregen de inwoners van Smeerling allemaal een rol vuilniszakken van de gemeente. Hier konden ze hun afval in doen wat dan later werd opgehaald. Tot dusver waren ze gewend hun afval zelf op te ruimen. Dit werd dan op een wagen geladen en naar t Boerplak gebracht om het daar te dumpen. Volgens de overlevering keek men daar aangekomen dan goed wat er allemaal al lag, en wanneer men dan weer iets bruikbaars zag werd dat ook weer meegenomen om op te knappen en te hergebruiken. Oftewel: Recyclen. Zo was t Boerplak waarschijnlijk een van de eerste kringloopplekken van de omgeving.

Ook ging de wandeling  nog langs een aantal kunstwerken.
In Ter Wupping langs het koningsgraf. Een kunstwerk uit 1984/1985 van de kunstenaar Peter Huigen. En bij Smeerling de Pick-k-nicktafel. Een werk uit 1986 van de kunstenaar Chris Verbeek.

En toen was het nog maar een klein stukje naar Gasterij Natuurlijk Smeerling. En hier stond zoals gebruikelijk voor de liefhebbers de soep met brood weer klaar. Het was een prachtige wandeling, met de harde wind een hele beleving, maar schitterend om te doen

Foto's: Jan Bossen Onstwedde.info