26 jul. 2023

De wandeling van WandelenWerkt op woensdag 26 juli had als startpunt museumboerderij 
“ t Slaaitenhoes “ in  Onstwedde.

t Slaaitenhoes is een  van oorsprong Westerwolds vakwerkboerderij dat door de familie Nieuwenhuis eigenhandig zoveel mogelijk authentiek is gerestaureerd.  Het is een voorbeeld van een hallehuis type waarbij schuur en woonhuis  één ongescheiden ruimte was. Het koren werd op naast elkaar gelegen palen opgeborgen.
Deze palen werden Slaaiten genoemd. Vandaar de naam van deze boerderij. De familie Nieuwenhuis is er later een museum en restaurant in begonnen.  Hier stond om 8.15 uur de koffie weer klaar en konden de wandelaars die zich hadden opgegeven zich melden bij de wandelcoaches. Ook deze keer weer de drie bekende afstanden, 10 , 8 en 6 km.

Om 9.15 uur vertrok de groep voor de wandeling van 10 km. Deze keer onder leiding van Willemijn Ahlers. Vanuit de boerderij ging het via Tange al snel richting Holte. Holte is een buurtschap tussen Onstwedde en Wedde. De naam Holte verwijst naar Holt = hout, bos. Hier ligt ook de Onstwedder Holte, een verhoging in het landschap. Deze verhoging dateert nog uit de Saalien, een geologisch tijdvak 238 tot 126 duizend jaar geleden.
Verder ging het richting Dokter Hommesbos. Dokter Hommes was chirurg en directeur van het st Lucas ziekenhuis in Winschoten. Hij bezat ook een zomerverblijf in het bos.  Er werd een wandeling gemaakt door het bos om vervolgens naar het zogenoemde “Mieghommeltjebos” te lopen.
In dit bos stond vroegen een paviljoen, en werden er zanger dagen en muziek concoursen gehouden. Dit paviljoen werd later gebruikt als confectie fabriek door de heer Hartsuiker. Dit werd meestal aangeduid als “schoetjefebriek van Hartsuker”.
En nog weer later is het in de zomer in gebruik geweest als onderkomen voor de vakantie spelweek in Onstwedde.
In de hoek van het bos stond in de tijd van de koude oorlog een uitkijktoren van de B.B. ( Bescherming Bevolking). Leden van de B.B. zaten er geregeld bovenin om met een verrekijker richting Rusland te kijken. Want daar kwam het gevaar vandaan. Er zijn in de provincie nog zeker twee van deze torens bewaard gebleven, in Warfhuizen en bij Winschoten. Op de grens bij Napels West, Westerlee.

Via het parkje de Kampvennen kwamen uiteindelijk aan op de Kerklaan, met als aandachtspunt de Ned. Herv kerk met zijn Juffertoren.  Oorspronkelijk stonden er drie van deze Juffertorens in de provincie Groningen , in Onstwedde, Schildwolde en Holwierde. De toren in Holwierde is er niet  meer. Hier werd even uitleg gegeven over het ontstaan van deze drie torens.

En van hier ging het weer richting t Slaaitenhoes waar zoals gebruikelijk voor de liefhebbers de soep met brood weer klaar stond.

Foto's: Jan Bossen Onstwedde.info