Afl. 77- 11-05-2015 :   GAAF,  MAN   !!  –

Afl. 77- 11-05-2015 : GAAF, MAN !! –

De eindexamens in het voortgezet onderwijs staan weer voor de deur. Dan mag je van een ‘Zo was ‘t’-schrijver vanzelfsprekend een terugblik verwachten op die goeie ouwe (school)tijd.
Nou ben ik vooral de laatste weken regelmatig even in ‘De Bast’ geweest en ik moet heel eerlijk zeggen, dat de schooltijd van nu er ook zeker niet beroerd uitziet. Tenminste als ik naar de gezichten van de leerlingen mag oordelen, die zo af en toe de trappen op en neer huppelen. Ik zeg opzettelijk ‘huppelen’, want de wijze waarop die trappen worden bestegen, past prima bij de gelaatsuitdrukkingen. “’k Voel me lekker”, “Ja hoor, best wel tevreden met het schoolse leven van alledag”, “’k Dou t d’r veur, t kon wel minder ……”

Genoemde eindexamens gelden natuurlijk maar voor een beperkt aantal leerlingen in ‘De Bast’. Ik heb hen niet specifiek gesproken, maar ik kan me voorstellen dat er bij hen hier en daar, af en toe, vormen van onzekerheid en lichte stress een rol spelen.
Ik wil een poging doen hen met behulp van de foto van vandaag een hart onder de riem te steken, ze veel succes te wensen.

De foto dateert uit 1992 en we zien: v.l.n.r.: Rianne Huizing, Saskia van der Mark, Hilda Wolfs, Henny Maarsingh, Janneke Visscher en Yvonne Eelsing, toentertijd leerlingen van de 3e klassen Mavo. In elk geval een aantal van hen heeft inmiddels al kinderen in dezelfde leeftijdsfase als zij toen. (Woar blift de tied ....)
Als u vindt, dat ze er niet al te mavo-studentikoos uitzien, dan geef ik u helemaal gelijk. De verfkwasten en –rollers in hun handen geven meer het idee dat ze bezig zijn met een opleiding aan de Technische school. Dat is echter bepaald niet het geval.
De dames zijn leden van het Kantine College en zijn - in hun vrije tijd !! – bezig de kantine van de school een verfrissende opknapbeurt te geven. Op die manier houden zij de evt. stress voor de overgang buiten de deur, beleven ( zichtbaar) plezier aan elkaar en mogen bijna zeker weten, dat hun medeleerlingen straks aangenaam verrast zullen zijn als ze in een frisgeverfde kantine met hier en daar nieuwe kleuraccenten, binnenkomen.*
De “GAAF”-poster rechts lijkt dan wel alleen met het eten van appels en het daaruit voortvloeiende commentaar van de tandarts te maken te hebben, de bovenliggende waarheid gaat deze keer een stuk verder.
Een positieve instelling namelijk. Die is pas GAAF. Als je je als examenkandidaat durft te realiseren, dat al datgene wat je tot dusverre aan leer- & zwoeg- & zweetwerk gedaan hebt, op enig moment in de toekomst hoe dan ook z’n beloning krijgt in de vorm van o.a.:
- van betekenis zijn voor de menselijke samenleving;
- klanten met tevreden gezichten;
- collega’s die je waarderen om de sfeer die je weet te creëren;
- een baas, die wel uitkijkt om jou een 0-uren-contract te geven. Je bent té waardevol !
dan kun je met een gerust hart, met een ontspannen gevoel aan je examen beginnen. Dan mag je er zeker van zijn, dat ’t je zal lukken !

Namens alle bezoekers van en medewerkers aan de Onstwedder dorpswebsite wensen we jou, eindexamenkandidaat van Ubbo Onstwedde speciaal, en wensen we jullie, de 200.000 andere V.O.-eindexamenkandidaten, hartstikke veel succes bij de komende examens.
Toi-toi-toi !!!
Enne…. je mag best ’s laten horen/lezen hoe ’t je vergaan is.

* De dames op de foto zijn niet de enigen geweest, die ooit in hun vakantie de armen uit de verfmouwen hebben gestoken. Al in de jaren (19)’70 kwam het toenmalige KC (= kantine-college; Onstwedde had de enige school in Nederland met een kantine die door de leerlingen zelf helemaal werd gerund!) in de vakantie in aktie om hun pauze-verblijf een kleur-updating te geven. En ook in 1999 offerden een paar sociaal ingestelde meiden een aantal dagen kerstvakantie op om de / hun kantine van een fris kleurtje te voorzien. In de jaren ’80 verfden leerlingen in de vakantie zelfs een compleet klaslokaal en vlak voor de zomervakantie in 1996 gaven leerlingen vrijwillig de buitenkant van de kantine een grote verfbeurt.
GAAF ! – GAAF ! – GAAF ! –

© Klaas Meijer