26-07 Garagebedrijf Heikens

26-07 Garagebedrijf Heikens

Na ons toertje langs de vier voormalige Onstwedder scholen nemen we nu een historisch kijkje in het hart van ons dorp. Van de geplande periode van vakantierust trekken we ons deze keer maar even niks aan.

We schrijven ca. het jaar 1930. Rechts zien we een hoekje van de met aardappelen begroeide voorloper van de huidige Woldbrink. Die brink was in die tijd privé-eigendom van de fam. Bruining. Je zou de mensen van toen ’s moeten kunnen confronteren met de entourage rondom de TOP-lokatie (Toeristisch-Overstap-Punt) van nu. Wat zouden ze zich de ogen uitkijken.

Helemaal links – ongeveer op de plek waar nu Onstwedder Gaarv’n-voorzitter Jan ten Have woont, Dorpsstraat 37 – zien we nog net een stukje van de in 1822 door Nanne Roelfs Besseling gebouwde boerderij. De familie Huiges nam er rond 1900 z’n intrek.
Ernaast (we zien het zijraam tussen de bomen door) staat een boerderijtje uit 1800. Daarin was ooit het allereerste Onstwedder postkantoor gevestigd. Omstreeks 1950 werd de woning afgebroken om plaats te maken voor de doorsteek naar de nieuwbouw van de Roessinghlaan.

Rechts is het een drukte van belang voor het garagebedrijf van Luud & Tjaardina Heikens. Geen wonder, want de Heikens-familie speelt als geen ander in Onstwedde in op de ontwikkelingen van de moderne tijd. Behalve hun garage hebben ze namelijk een fietsenhandel, verkopen ze motorfietsen (o.a. de beroemde Wanderer stoomfietsen), drijven een bloeiend taxi-bedrijf en een dito busonderneming (* 1924), die de verbinding Stadskanaal-Vlagtwedde-Winschoten verzorgt. En als je trekt hebt in een reepje chocola, een haring, wat pittige drop of een glas bier ? Geen nood, ook dat is bij Heikens te koop.

De familie Heikens heeft een groot deel van de vorige eeuw een markante plaats in onze dorpssamenleving ingenomen. Vandaar dat we ons bij dezen voornemen om in deze rubriek of in ‘Taikens & Toal’ nog ’s nader op hen terug te komen. Oké ? 

© Klaas Meijer