Afl. 54 - 08-05-2014: EXAMENKANDIDATEN ZET 'M OP:  Je bent een kanjer in de dop !

Afl. 54 - 08-05-2014: EXAMENKANDIDATEN ZET 'M OP: Je bent een kanjer in de dop !

Al mag je er als vakdocent op een middelbare school dan vier jaar over doen, toch lever je slechts een bescheiden deelbijdrage aan de totaalvorming van de leerlingen. Dat wil echter niet zeggen, dat zo’n vakdocent (als ondergetekende) soms jaren later niet met gepaste trots terugkijkt. In dit geval naar een groep 2e-klassers van de toenmalige Onstwedder Chr. Mavo “’t Spieck” aan de Boslaan 32. "'t Spieck" was jarenlang een school, die de vergelijking met andere Mavo's in de wijde omtrek met glans kon doorstaan. We waren voorlijk in veel opzichten. Een oud-collega noemde onze school zelfs totaal uniek, omdat wij - zo zei hij - de enige Mavo in Nederland waren, waar de leraren spiekblaadjes uitdeelden als er een repetitie was.......
(Even voor de goede orde: dat gebeurde inderdaad, maar dan in de vorm van blanco repetitie-papier met het "Spieck"-logo van de school erboven .........)

Op 11 oktober 1972 poseert de 2B-klas op de foto ontspannen bij de voordeur van de school. Passend bij de tijd van toen zijn de "schapen" keurig gescheiden van de "bokken". Slechts Wubbe Jan Tempel probeert zich een beetje tussen de meiden te wurmen. Oh ja, de fotograaf moest danig gehavend z'n werkplek verlaten: Hilma Verschoor (uiterst rechts) deed, zoals haar woeste blik al doet vermoeden, een bijna geslaagde poging om hem letterlijk op te vreten ........
Intussen zijn al deze leerlingen nu midden-50-ers. Tijd, waar blijf je.
Zonder andere klassen tekort te willen doen, klassen die voor of na '72 de school bevolkten, durf ik 42 jaar later nog steeds met zekerheid te stellen dat deze 2B-klas een groep absolute ‘kanjers-in-de-dop’ was. Helemaal in hun lijn waren zij bijv. ook de allereersten die op de laatste lesdag in klas 4 met een passende eindexamenstunt kwamen.

De directe aanleiding voor de foto van vandaag is de start van de examens 2014 op de middelbare scholen op 12 mei a.s. Namens www.onstwedde.info  wil ik op deze manier de eindexamenkandidaten van met name Ubbo Emmius Onstwedde heel veel succes wensen. Bovendien wil ik benadrukken, dat ook zij stuk voor stuk ‘kanjers-in-de-dop’ zijn. Als je er echt voor durft te gaan, staat jullie een gouden toekomst te wachten. Gegarandeerd !
   
Dat brengt me gelijk bij de andere reden voor het verhaal van vandaag.
De afgelopen paar maanden viel m’n oog namelijk op de namen van een aantal oud-leerlingen van “’t Spieck”/ Comenius Onstwedde / Ubbo Emmius Onstwedde.
Allereerst was dat prof. dr. Aard Groen (ex.jaar 1977), die benoemd was tot professor aan de Rijksuniversiteit Groningen met als vakgebied ‘Innovatief Ondernemerschap’. Hij was dat ook al aan de Universiteit Twente. Sjongejonge, je kunt bijna niet geloven dat via “’t Spieck” zulke super-kanjers zijn gegroeid.
Kort daarna viel op dat zich bij de recente gemeenteraadsverkiezingen in vrijwel alle gemeenten in onze regio, - de regio waaruit het Onstwedder V.O. traditioneel z’n leerlingen trekt; zeg maar: Westerwolde, Alteveer en Pekela – enkele oud-leerlingen prominente plaatsen innamen op de kieslijsten. In de gemeente Stadskanaal waren dat Frits van der Heide* (CU; ex.jr.1996) en Henk Wakker (CDA; ex.jr.1975); in Vlagtwedde moest oud-leerling/wethouder Gem.belangen Hendrik Klap (ex.jr. 1979) door de naweeën van een hartinfarct helaas de politieke arena verlaten, maar zagen we Harm Jan Kuper*(CDA; ex.jr.2003) en Jeroen Fissering (CDA; ex.jr.2004) diezelfde arena betreden; en in Pekela scoorde Pim Siegers* (SP; ex.jr. 2002) met z'n geestverwanten een ondenkbaar gedacht resultaat.
Over 'kanjers' gesproken ..... Houd deze politici-in-de-dop maar 's in de gaten.
* Deze heren zijn daadwerkelijk in de nieuwe gemeenteraden gekomen.

                        *************
De namen van de jongens en meiden op de foto ben ik u nog schuldig.
Voorste rij, v.l.n.r.: Gea Greven, Janneke de Jonge, Willeke Wind, Jannie Timpener, Greetje Raveling, (loert er tussendoor) Wubbe Jan Tempel, Jannie Heun, Coby Veldhuis, (achter Coby) Antje Kuiper, Klaasje Doornbos, Hilda Kuil, Marja Bijholt, Dineke Smit, Aly Wubs, Inez Lutjeboer, Gea in ’t Hout, Alie Huls, Sienie Tempel, Hilma Verschoor.
Achterste rij, v.l.n.r.: dhr. Cor Splinter (docent bilogie/schei- en natuurkunde), dhr. Henk Faber (docent nederlands), dhr. Klaas Meijer (docent geschiedenis/ duits/godsdienst), Jacob Smid, Henk Wakker, Gert Wilts, Bé Louwdijk, Harry Wilts, Jan Greven, Henk de Wit.

Enne...... eindexamenkandidaten van nu: OP  NAAR  HET  KANJERSCHAP !!!

© Klaas Meijer