29-05-2013: Ons ‘Uithangbord’ scoort opnieuw !

29-05-2013: Ons ‘Uithangbord’ scoort opnieuw !

Even een tussendoortje in deze rubriek, met uw goedvinden. Een tussendoortje met een hoog ‘Zo is ‘t’-gehalte, maar – uiteraard zou ik willen zeggen – op basis van de ‘Zo was ‘t’-insteek.
De reden voor deze tussen-aflevering vindt u hopelijk, net als ik, de moeite waard.

Het koninklijk bezoek aan de provincies Groningen en Drenthe van gisteren was in één woord: prachtig. Stralend zonnetje, blije gezichten van talloze nieuwsgierige mensen, zichtbare ontspanning zowel van Hoogheids- als van publiekszijde, een druk maar alleszins aantrekkelijk programma.
“Eeeehhh…. Meijer, dat staat ook allemaal in de kranten, hoor !”
“Ja maar …….. Tòch ……. Opnieuw namelijk…..”
De festiviteiten speelden zich zo’n 40 – 60 km. van Onstwedde af: in ’t Stad en op Nienoord in Leek. Onstwedders leken daar in de programmering eigenlijk niks te zoeken te hebben. Maar wie zie je daar wéér acte de présence geven in een demonstratie van unieke mix van ouderwets boerenvakmanschap en plattelands-vriendelijkheid ?
Juist ja: de ‘Onstwedder Gaarv’n’, ónze ‘Onstwedder Gaarv’n’ !
Opnieuw heeft ‘het uithangbord van ons dorp’ (als ik die ‘Gaarv’n’ deze keer ’s zo mag noemen) laten zien hoe ze zich met hun vrijwilligers een plek hebben verworven op de eerste rij. In 1981 was ‘Onstwedder Gaarv’n’ bij het koninklijk bezoek aan Zuidlaren de enige organisatie van buiten Drenthe, die een bijdrage mocht leveren aan het feestprogramma. Oud-voorzitter Harm Wilzing kon zelfs met Hare Majesteit in discussie gaan over “…die lelijke blauwe enveloppen, die ik elk jaar weer in de bus krijg …”. ’t Deed er niet toe:’Onstwedder Gaarv’n’ stal de show èn de harten !
En waratje, tweeëndertig jaar later, bij het eerste provincie-bezoek dat ons nieuwe koninklijke paar afsteekt, daar staan ze opnieuw. Met andere mensen, maar met dezelfde superpositieve uitstraling die ze sinds 1978 hebben gehad.
Een visitekaartje om trots op te zijn !!

Als begeleidende foto heb er een uit 1982 van (òll’) Willem Reints van Smeerling opgediept. Willem, die enthousiaste vrijwilliger van het eerste uur bij het vlegeldorsen. En ik hoor hem ’t nog uitschreeuwen:”Ik mout nich wies wezen ! Ik mout nich wies wezen !” Op mijn vraag waarom hij nu pas met die uitspraak kwam, antwoordde hij met een brede lach:”Vrouger dou ik t op de boerderij doun mós’, von ik vlegeldörsk’n t mainst mizzelke waark wat d’r was. En nou ? Nou, dou ‘k datzulfde waark veur de oardeghaid…..Wat ? Ik vind t hartstikke mooi ! Ik mout echt nich goud wies wezen !”
(Vroeger toen ik ’t op de boerderij móest doen, vond ik vlegeldorsen de meest beroerde klus die je kon bedenken. En nu doe datzelfde werk voor m’n plezier ! Wat zeg ik: ik vind 't ontzettend leuk. Ik moet echt niet helemaal goed snik zijn !)  

Vindt u ’t gek, dat ook oud-Onstwedder / oud-staatssecretaris Henk Bleker in het programma van Knevel & Van den Brink gisteravond laat, zo tussen neus en lippen door nog even de loftrompet stak over z’n geboortedorp ?
Ons dorp etaleert immers positieve levenskracht !
Jan ten Have en de ‘Gaarv’n’-ploeg : houen zo !!

© Klaas Meijer