AFL. 183 – 05-12-2023 : VEEL  LIEVER  EEN  BLIJE  ‘KIK’  DAN  EEN  DOMME  ‘KICK’.

AFL. 183 – 05-12-2023 : VEEL LIEVER EEN BLIJE ‘KIK’ DAN EEN DOMME ‘KICK’.

Hebt u zaterdag 25 november bij de intocht van Sinterklaas in ons dorp ook zo genoten? De Sint had ’t in zijn open koets weliswaar soms zichtbaar koud, maar al die enthousiaste kinderen rondom ……… En dan moet ik natuurlijk al die vrijgevige en blijheid uitstralende Zwarte Pieten helemaal niet vergeten. De pepernoten die zij uitdeelden waren van uitstekende kwaliteit en het oppeuzelen ervan was derhalve een absolute heerlijkheid !
Maar dat terzijde.
Fijn was ’t ook, dat de feestelijke intochtsstoet door bijna alle straten van ons dorp is getrokken en zo bijna iedereen de gelegenheid gaf om mee te vieren. En dat terwijl het echte feest nog moest komen. Want laten we eerlijk zijn : het Sinterklaas-feest is sinds jaar en dag het leukste kinderfeest van het hele jaar ! Zowel de kinderen als de (groot)ouders krijgen er – nog steeds – een ‘KIK’ van.

Wat is ’t dan triestig dat de ‘Groningen’-bijlage van het ‘Dagblad van het Noorden’ maandag 27 november j.l. moest koppen: “Pepernoten en protest in Slochteren”. Zo’n 50 demonstranten meenden daar de intocht van de Sint te moeten dwarsbomen met hun oerdomme leuzen :”Kick Out Zwarte Piet” (KOZP) en “No more blackface”. Mede door de aanwezigheid van een groot aantal agenten, mocht de intocht rustig toch verlopen. De demonstranten lieten ’t gelukkig bij het scanderen van hun leuzen en de aangekondigde tegenacties bleven zodoende ook achterwege.

Weet u wat ik het meest storende vind aan actiegroepen zoals ‘Kick Out Zwarte Piet’ ?
Ten eerste, dat hun woordvoerster in Slochteren meende te moeten melden dat Sinterklaas “… een inclusief kinderfeest moet zijn. Zonder de aanwezigheid van de racistische karikatuur Zwarte Piet …”
Hoe kom je in vredesnaam aan zulke idioterie ? “… racistische karikatuur Zwarte Piet….” Voor alle zekerheid heb ik in ons dorp ’s een kleine enquête onder volwassenen gehouden over dit thema. Niemand, maar dan ook niemand had in zijn/haar jeugdjaren ooit een link gelegd tussen Zwarte Piet en enige vorm van ras, slavernij of minderwaardigheid. Sinterklaas zelf was gewoon een liefdevolle ouwe knar die niet compleet was zonder de hulpvaardige en meestal erg grappig overkomende Zwarte Piet. (En als ouders wist je natuurlijk hartstikke goed dat die zwarte kleur puur bedoeld was om te voorkomen dat Piet herkend werd als (bijv.) “Geert(je) van oom Harm & tante Mina”.
Even voor de goede orde : de naam ‘Pieter’ komt in Sinterklaas-verband pas voor in 1859, vier jaren vóór de afschaffing van de inderdaad verfoeilijke slavernij. De combinatie Zwarte Piet(er) horen we pas voor het eerst ca. 1900.
Als wij Zwarte Piet anno 2023 dus zouden (moeten) zien als triest restant van de slavernij-tijd, dan denk ik dat de kick-out-ers én geen enkel benul hebben van (kinder)cultuur én van geschiedenis-in-het-algemeen. Hoe verklaar je ‘t bijv. dat die Zwarte Piet-"slaaf" stoute witte kindertjes in zijn jutezak mocht stoppen om door hem afgevoerd te worden naar Spanje ? En als Zwarte Piet zich hier in Nederland zó vreselijk racistisch bekeken voelt, wat doet hij hier dan rond 5 december ? Waarom blijft hij niet veilig in z’n Afrikaanse thuisland ?
Ik begin me onnodig kwaad te maken. Daarom :
Ten tweede : Waarschijnlijk helemaal passend bij de stijl van de “moderne” janken-over-bijna-alles-instelling van veel 21e eeuwse Nederlanders, heeft de anti-Zwarte-Piet-club zichzelf van een naam voorzien die voor de helft Engels is …….. “Kick out ………” Sjongejonge, wat komt dat in ons aller Nederland “geweldig goed” over. (U ziet de aanhalingstekens, hè ?)
- “Maar dat is juist opzettelijk gedaan. Zo benadrukken we onze boodschap internationaal.”
- “Oooooh. Juist ja. Net zoiets als bijv. de klimaatactivisten, die hun cluppie als Extinction Rebellion uitventen. Vraag ’s na, of de gemiddelde Nederlander weet wat Extinction betekent. Kun je bijv. mooi doen als ze in de file staan en zich kapot ergeren, omdat een groep van die rebellen zich heeft vastgeplakt aan de snelweg ……..

Weet je, wat mijn slotgedachte op zaterdag 25 en maandag 27 november was ?
Wat mogen wij blij zijn met die grote groep enthousiaste pikzwarte Zwarte Pieten die in Onstwedde de Sinterklaas-intocht tot een feestelijke gebeurtenis maakten.
Ik kreeg door het kick-out-geblèr her en der in den lande, via onze Zwarte Pieten in elk geval een heerlijke, Nederlandse opkikker. Wat zeg ik: Zwarte Pieten jullie bezorgden mij en vele anderen een ouderwetse KIK !

N.B. Met dank aan Jolanda Freitag voor haar mooie foto.

© Klaas Meijer