11-02-2013: VER-Hardingstraat/Onstwedderweg, straat met drama-elementen.

11-02-2013: VER-Hardingstraat/Onstwedderweg, straat met drama-elementen.

Misschien dat ’t wel komt door de voorliefde voor drieluiken (schilderijen in drie met elkaar verbonden panelen), die ik tijdens m’n studietijd bij de lessen kunstgeschiedenis heb opgedaan. Misschien komt ’t ook wel gewoon, omdat het drama-element in de aflevering van vandaag me al lange tijd hoog zit.
Hoe dan ook: de letters “VER” in de titel staan niet per ongeluk voor “Hardingstraat”. Vandaag zal ’t namelijk meer gaan over ‘Zo is ‘t ‘ dan over ‘Zo was ‘t’. ’t Zal gaan over ‘VER-Harding’.

Is ’t u ook opgevallen, dat we al vanaf begin december j.l. op de Hardingstraat/ Onstwedderweg, richting Stadskanaal dus, maar 50 km/u meer mogen ? Dat is vanwege “Werk in uitvoering”, getuige de begeleidende borden. Welk ‘werk’ bedoeld wordt is rap duidelijk als je naar de wegranden en de bermen kijkt. Het onderdeel ‘uitvoering’ is wat onduidelijker, want er is sinds ca. begin december geen ene fluit meer aan het werk uitgevoerd…...
De Hardingstraat en z’n vervolg richting Stadskanaal als Onstwedderweg (als u dat mooier vindt, mag ook: Veenhuizen/Ter Maarsch) is een drama, één drama van zo’n 6 km lengte. Mag ik er voor u een paar dramatische elementen uitlichten ? 1.) de wegranden zijn levensgevaarlijk; 2.) de verkeersbebording is 6 km achtereen 784 x niks; 3.) het aantal vrachtauto’s – waaronder veel Duitse –  dat op deze route niets te zoeken heeft maar er wel rijdt, is véééél te groot; 4.)het wegdek is op veel plekken verre van best.
VERHARDINGS-Stelling A: Met name de bermen van de Hardingstraat en z’n vervolg richting Stadskanaal behoeven dringend een solide VERHARDING ! Als je nu in de berm terechtkomt, beland je in een levensgevaarlijke situatie. Met name op regen-/sneeuwdagen kun je niet inschatten hoe diep de kuilen naast de weg zijn, met alle riskante gevolge van dien.
Onder een solide VERHARDING verstaan we deze keer zeker niet enkele schoppen vol losse steenslag (zoals die voorjaar 2012 aan de wegrand gedumpt zijn en die in de zomer al weer waren verdwenen). Die rommel is alleen geschikt voor fikse barsten in de ruiten van je auto.
VERHARDINGS-Stelling B: Het beheer van de Hardingstraat en z’n vervolg richting Stadskanaal ligt bij het Groningse provinciebestuur. Die provincie wil trouwens wel graag van dat beheer af, maar de Gemeente Stadskanaal wil alleen – en helemaal terecht ! – een fatsoenlijk onderhouden weg overnemen. Geen weg met fiks achterstallig onderhoud. Naar mijn mening wordt ’t hoog tijd dat zowel de Onstwedders als de Gemeente Stadskanaal hun opstelling richting de provincie maar ’s behoorlijk VERHARDEN. Met af en toe een kleurige, dubbele provincie-pagina in de regionale kranten maak je alleen maar wat show en wordt de Onstwedderweg niet veiliger ! Je vraagt je wel ’s af of provinciale managers wel ’s in hun provincie komen. Bureau-dirigenten zijn ‘t !
VERHARDINGS-Stelling C: Het gemeentebestuur van Stadskanaal, en met name de burgemeester, is verantwoordelijk voor de veiligheid in de gemeente. Nou kun je over het begrip veiligheid een discussie aangaan, maar ik neem aan dat u volledig met me eens bent, dat het wegtraject Hardingstraat/Onstwedderweg zéér onveilig is. Dat de gladheid van 2 weken geleden er niet toe heeft geleid, dat meerdere auto’s zeer onzacht in aanraking zijn gekomen met een van die “fraaie” rood-witte palen, die nu al een paar maanden vlak langs de wegrand staan, mag wel een kolossaal wonder heten.
Is ’t u trouwens al ’s opgevallen dat na het verlaten van ons dorp, door de sluis-versmalling, nergens zichtbaar is dat je op een voorrangsweg zit ? Die wetenschap doe je pas op als je bijna in Stadskanaal bent. Dán staat er ineens zo’n vierhoekig voorrangsbord met oranje omranding. Na elke zijweg wordt het bord dán ook keurig herhaald. Maar dán ben je ook (bijna) in Stadskanaal ……
U snapt ‘m waarschijnlijk al. VERHARDEN is hetgeen er moet gebeuren met de Onstwedder instelling richting het Knoalster gemeentebestuur. De diepere redenen van de breuk in de prille samenwerking met de gemeente Vlagtwedde ken ik niet, maar ik zou me kunnen voorstellen dat een mentaliteitsverschil tussen Knoalsters en Westerwolders er mede aan ten grondslag heeft gelegen.
Zouden wij ons als Onstwedders, met allerlei gemeentelijke herindelingen in het verschiet, ‘s wat meer op de gemeente Vlagtwedde moeten gaan richten ? Tussen Vlagtwedde en Onstwedde ligt ook een Onstwedderweg; en die royale weg is wel goed verhard; en de wegranden en de bermen ogen veilig ……

Uw rubriekschrijver heeft de wijsheid niet in pacht; zeker niet. Hij heeft u een aantal voorzetten willen geven, wil u aan het denken zetten over zaken die in (verkeers)drama’s kunnen ontaarden. Of VERHARDEN de oplossing biedt ? Eén ding is zeker: als je je HART op de goede plaats houdt, heeft ‘t zeker succes !

© Klaas Meijer

NASCHRIFT: Op de middag van de dag van plaatsing van deze aflevering van 'Zo was 't'/ 'Zo is 't' zijn de rood-witte palen verwijderd en is de losse steenslag aan de wegrand aangestampt. Een eerste stap op weg naar een veilige weg ?