Afl. 171 – 11-05-2022: EXAMEN  DOEN  ANNO  2022

Afl. 171 – 11-05-2022: EXAMEN DOEN ANNO 2022

De foto van vandaag is de oudste groepsfoto van een klas van de toenmalige Chr. Ulo aan de Boslaan (nu: Ubbo Emmius Onstwedde) die ik in het Onstwedder Historisch Archief kon vinden. Het betreft een 1e klas (met wel heel erg weinig meisjes, zoals u ziet) en de foto dateert uit 1968. Ik was toen weliswaar nog geen leraar aan diezelfde school, maar toen deze groep in klas 3 was gearriveerd in 1969/’70 kreeg ik de 3b-klas voor het vak Nederlands onder mijn hoede. Toen ontmoette ik een deel van deze groep.
Eigenwijs als ik soms ben, dacht ik de namen van het jeugdige stel even vlotjes voor u te kunnen neertikken. Dat was wel even een stevige misrekening. Er was – zegge en schrijve – één (!) leerlinge die ik direct, mét naam, herkende : het 3e meisje van links (vooraan), Wennie Potze uit Vlagtwedde. Lieden die Wennie gekend hebben/kennen, zullen nu onmiddellijk zeggen:”Nou, dat is ook ja gain wonder dat je nou net Wennie herkennen. Zai is ook ja traauwd mit n Klaas Meijer ……..”
Toen ik de foto later nog ’s een paar keer bekeek, doken nog een aantal namen in m’n geheugen op, maar onzekerheid bleef troef.
Vandaar dat ik de lezers van deze rubriek (en de oud-leerlingen van deze klas in het bijzonder !!!!) luidkeels oproep om mij de namen door te geven. Alleen mét de namen kan zo’n foto immers ook in de toekomst een rol spelen in het gebruiken van Onstwedder Historisch Archief. Doen dus s.v.p. M’n e-mail-adres staat onderaan.
Als jullie v.l.n.r. gaan en nummeren op ‘achterste rij’ en ‘voorste rij’, dan garandeer ik jullie, dat de namenlijst voor de komende geslachten geborgen zal worden.
Oh ja: de toenmalige adjunct-directeur Jan-Dirk (“Bobby”) de Boer herkende ik natuurlijk ook al ……….

Treffend bij deze foto is natuurlijk ook, dat die jonge pubers van toen inmiddels allemaal net voor (of in) de pensioen-leeftijd zitten. Haast onvoorstelbaar. Bovendien, althans in mijn opinie, een schoolvoorbeeld ervan hoe “…. de tijd daar henen vliedt (met – dt) ……”

De hoofdreden van het plaatsen van deze foto op dit moment is, dat ik namens alle volgers van www.onstwedde.info de leerlingen in het Voortgezet Onderwijs die morgen, op 12 mei, starten met hun afsluitende examens heel veel succes wil wensen. Voor jullie ’t echt in de gaten zullen hebben, zijn jullie ook aan je pensioen toe ……….
Maar vóór dat ’t zover is, staat jullie een enorme hoop taken te wachten. Onze streek, ons land, onze wereld staat namelijk op een drempel naar een nieuwe toekomst. En dat is een heel moeilijk te nemen drempel ook nog. Een drempel waar je alleen overheen komt met enthousiaste, bevlogen mensen.  Mensen met intense liefde voor hun beroep, maar nog veel meer voor hun medemensen. Mensen die niet op zoek zijn naar vette bonussen, maar bijv. (onbetaald) vrijwilligerswerk in hun levenspatroon meenemen.
Als jullie straks in die groep enthousiastelingen mee willen draaien, moet je echter eerst je diploma halen.
Er vanuit gaande dat je alle noodzakelijke voorwerk naar eer en geweten hebt gedaan, wens ik jullie namens alle bewoners van ons woongebied, - van Bourtange tot en met Pekela en alles wat daar tussenin ligt - :

                          HOU  DE  KOP  COOL  EN  HEB  VERTROUWEN.
                  KORTOM :  HEEL  VEEL  SUCCES  BIJ  JULLIE  EXAMEN  !!!!!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


NAMENLIJST bij de FOTO (met veel dank aan mevr. Wenny Meijer-Potze) :

Achterste rij v.l.n.r.: Zwanie Volders, Wenny Wilts, Hillie Alting, Derk Lukens, Bé Tammes, Jaap Lenting, Johannes Heun, Jan Borg, (adj.dir.) Jan-Dirk de Boer.
Voorste rij v.l.n.r.: Fennie Wubs, Fina Boels, Wenny Potze, Trijnie Katuin, Jarke Kruize, Jan Nico Kuiper, Eltjo Katuin, Harrie Potze, Okke de Boer, Harrie Nobbe, Jan Boels, Harm Haan.
(Opm.: Voorzover bekend zijn Jarke Kruize, Derk Lukens, Bé Tammes, Harm Haan en (adj.dir.) Jan-Dirk de Boer anno juni 2022 helaas niet meer in leven.)

© Klaas Meijer (e-mail: k.meijer@onstwedde.info)