11-01-2013: Het  eerste  stuk van de Hardingstraat

11-01-2013: Het eerste stuk van de Hardingstraat

Kort geleden kwam in de rubriek ‘Straten’ op deze website de naamgever van de Hardingstraat kort in de schijnwerper: Boelem Freerks Harding, wethouder van de gemeente Onstwedde ca. 1860.
Helaas, zo moeten we (ook*) bij dit oude Onstwedder geslacht vaststellen, tref je anno 2013 niemand meer in ons dorp aan, die deze familienaam draagt. Zelfs als je je speurtocht uitbreidt naar heel Westerwolde moet je lang zoeken. In Sellingen komt de naam nog wel voor. En bij onze zuiderburen. Dat bleek mij in 2010 toen ik kort heb gecorrespondeerd met ene Jan van der Smissen uit Edegem in België. Zijn vrouw heette Mariëtte Harding en hij had aanwijzingen, dat haar voorgeslacht door gebrek aan mogelijkheden om in Westerwolde een goeie boterham te verdienen via Pekela en Amsterdam in de scheepvaart terecht was gekomen. “Nou jaaaaa”, denk je dan. “Een Onstwedder geslacht, een geslacht dat al kort na 1500 bij de beleidsbepalende boeren van Westerwolde hoort, gaat uit nood het schip in. Nou ja dan ….. Onbegrijpelijk.”

De Harding-boerderij, ‘Erve Hardingh’ met tuin en een grote lap bos erachter, stond eertijds daar waar je nu Hardingstraat  8a t/m 8e  (Jac. Hilverts t/m mw. Lammy Leffers-Wolfs) vindt.

De Hardingstraat op de ansichtkaart anno 1965, laat hiervan niets meer zien.
Links op de voorgrond kun je wel vaststellen, dat de Scholtweg dan een nog onverharde weg (gewoon ’n boerenloane, zeg maar) is. De boerderij van Geert Maarsingh met een voorhuis, dat de concurrentie met menig sjiek herenhuis vlot aan kan, bepaalt links het straatbeeld.
Heye Wubs, Meubels en Woninginrichting, heeft die boerderij sinds ca. 1990 weliswaar een heel andere bestemming gegeven, maar het karakter toch – heel knap – grotendeels weten te behouden.
De grote, beeldbepalende bomen naast en tegenover de Maarsingh-boerderij (ook de huidige Brink was tot ca. 1960 eigendom van Geert Maarsingh) zijn in 1965 al gesneuveld.

Op de foto zien we links, na het woongedeelte van de Maarsingh-boerderij, nog een zweempje van onze Onstwedder Dierenartsenpraktijk. Een praktijk, die daar sinds enkele jaren gerund wordt door het echtpaar Abel-Jan Huiges & Marieke van der Steen. Denkt u even met me mee ? Daar gaan we : ”Nou jaaaaa. Dat hou je toch niet voor mogelijk ! Dan is Abel-Jan na jaaaaaren teruggekeerd op de plek, waar z’n voorouders eeuwenlang hebben geboerd ? Nou jaaaaa…..”
Inderdaad. Zoals een van de Hardings via Pekela en Amsterdam in Belgisch Edegem terecht is gekomen, zo is Abel-Jan vanuit de  ouderlijke boerderij in Smeerling, via een veeartsenijkundige studie in het Belgische Gent en een aantal jaren als dierenarts in Zuid-Engeland tenslotte weer geland op de plek waar z’n voorvader Geert Geerts Huges ca. 1600 op ’t Schroers/Schrörs boer was.
Moraal van dit verhaal :
Men wait noooooit hou dingen lopen kinnen. Of wel den ???

**** Ook naar oude familienamen als bijv. Besseling, Thedingh, Lotteringh, Naningh of Weerdingh kun je in en rond Onstwedde anno 2013 lang zoeken.

 

© Klaas Meijer