Afl. 151 – 26 -03-2020 : HELLUP !!! “VAN WEL ZOL DAT WEL AINE WEZEN ????” of (als u dat beter begrijpt): 
                   “UIT WELKE FAMILIE ZOUDEN DEZE PERSONEN STAMMEN ????

Afl. 151 – 26 -03-2020 : HELLUP !!! “VAN WEL ZOL DAT WEL AINE WEZEN ????” of (als u dat beter begrijpt): “UIT WELKE FAMILIE ZOUDEN DEZE PERSONEN STAMMEN ????

Bezig zijn met de geschiedenis van ons dorp en zijn inwoners werd mijn favoriete hobby, vrijwel vanaf het moment dat wijlen mijn vrouw en ik ons in Onstwedde vestigden. Dat is inmiddels meer dan 50 jaar geleden.
Die hobby neemt nog steeds een fiks deel van mijn huidige gepensioneerdenleven in beslag. En het plezier erin is absoluut niet verminderd. Zie bijv. deze rubriek ‘Zo was ‘t’ op www.onstwedde.info.

Soms krijg ik voor het Onstwedder Historisch Archief onverwacht een alleraardigste foto uit een familie-archief aangeleverd. Helaas is dat vaak een tijdje na een overlijden en komt zo’n foto pas bij het opruimen daarna boven water.
De foto van vandaag was desalniettemin een verrassing.
Maar helaas-helaas: op de achterzijde stond deze keer slechts in potlood geschreven: “Onbekend”. Tja, dan kun je enkele jaren geleden in deze rubriek wel een lans hebben gebroken voor het noteren van namen, jaartal en plek achterop oude foto’s, maar die oproep van toen is misschien wel een beetje in het vergeetboek geraakt.

Vandaar dat ik me in deze tussen-aflevering nadrukkelijk tot jullie, geboren en getogen Onstwedders, wend. Nee, niet alleen tot de ouderen onder ons ! Ook onder de jongere dorpsgenoten lopen van die kanjers rond, die in een kinderwagen kijken waarin een piepjong kind ligt en meteen roepen:”Oooooh, dat kinst wel zain woar dat aine van is !” (= “Oooooh, je kunt heel duidelijk zien uit welk gezin dit kind komt !”).
Als u, als jij, nou ook zo iemand bent of iemand kent die bijv. aan de gezichtsuitdrukking van iemand al kan zien bij welke familie iemand hoort, laat dan s.v.p. van u horen. En als u de foto van vandaag mogelijk in uw eigen familie-archief hebt, - mét namen enz. zou natuurlijk helemaal prachtig zijn -, geef dan z.s.m. een seintje als u wilt. Via de telefoon (33 15 64), de e-mail (klamer2@hetnet.nl) of rechtstreeks aan de deur, ’t is allemaal prima. Maar denk s.v.p. mee !!
De Onstwedders van straks (+ vast en zeker ook velen van nu) zullen u er erg dankbaar voor zijn.

Nog een enkele hint die mogelijk kan helpen:
- gelet op het fietsmodel dateert de foto uit 1910 à 1920;
- gelet op de kledingstijl van de mensen op de foto denk je aan het jaar 1900 à 1910;
- gelet op de kleding van de mensen op de foto mag je concluderen, dat 't om een vrij welgestelde familie gaat. De kledij is bepaald niet voor een 'prikkie' te koop geweest.

                                                               ******************

Enne ……. als u binnenkort ’s zit te overwegen wat u zult gaan doen, pak dan die doos met oude foto’s enz. en noteer de bijbehorende gegevens op de achterkant !!!!!!!! Uw eigen familie van de komende generatie(s) zal u "een hartstikke attente peer" vinden.

Opm.1: Dorpsgenoot/fotograaf Ko Kamies maakte ons er attent op, dat de foto inderdaad moet dateren uit de periode kort na 1900. De mensen die in die jaren op de foto kwamen, moesten toen nog een aantal seconden achtereen stilzitten voordat de foto daadwerkelijk geknipt werd. Daarom kijken ze ook altijd zo ernstig op foto's uit die tijd. 't Valt immers niet mee om enkele seconden achterelkaar bijv.dezelfde lach om de mond in stand te houden.
Voor kinderen was 't zo lang bewegingloos stilzitten helemaal een crime. 't Lukte ze vaak niet. Dat is ook op deze foto te zien: het kleintje in het midden heeft tijdens de opname bewogen en staat daarom zo wazig op de foto.
Al met al is dit familieportret dus niet alleen een mooie foto maar geeft 't tegelijk een goed tijdsbeeld.
Ko, zeer bedankt voor je attente aanvulling.
Opm.2: Helaas hebben we d.d. 01 juni 2020 moeten constateren, dat helemaal niemand van de bezoekers van onze website de afgelopen 2 maanden ook maar enig nader licht op de foto van deze aflevering heeft kunnen doen schijnen. Dat gebeurt gelukkig niet vaak; voor deze keer is 't erg jammer.


© Klaas Meijer (vooral namens het Onstwedder Historisch Archief)