29-11 Een lege nieuwbouwwijk

29-11 Een lege nieuwbouwwijk

We kijken anno 1973 vanaf de parkeerplaats voor het zwembad naar ……
Ja, waarnaar kijken we eigenlijk ? Er is behalve een nieuwbouwblok in de verte betrekkelijk weinig te zien.
“Wat wil je nou met zo’n foto, Meijer ?”
“Jullie laten zien hoe ons aloude dorp de afgelopen 50 jaar, allerlei depressies,
stormen, neerwaartse spiralen, zwartgallige voorspellingen van het Regionale O.I.H.O.*-bureau ten spijt, is gegroeid en een ander aanzien heeft gekregen. Bij-de-tijds is geworden en gebleven, mag je ook zeggen.”

Het zoëven genoemde nieuwbouwblok is op dat moment – begin 1973 dus –het derde en laatste blok van de in 1967 ontstane Lynackerslaan. Die houdt dan nog op bij huisno. 30, daar waar nu Pieter & Antje Nieuwenhuis-Eelsing wonen. De Olde Hof, de Dillelaan zijn resp. in 1963 en 1965 ontstaan; de Goorde-  evenals de Lynackerslaan, in 1967.
Hoewel deze toen moderne woningen met het bekende doorzon-karakter in rap tempo hun bewoners krijgen, stokt de nieuwbouw in de jaren daarna. In het begin van de jaren (19)’70 maakt bijv. de Stichting Ocrea zich dan ook sterk voor de bouw van een nieuwe serie woningen. Het dorp is immers – tot z’n verdriet – niet bij machte de jeugdigen uit eigen kring, waarvan er velen graag in Onstwedde willen blijven wonen, een passend onderdak te bieden.  Het gemeentebestuur van de in 1969 gevormde Gemeente Stadskanaal** blijft echter lange tijd relatief doof voor de Onstwedder aandrang.
In m’n privé-archief kwam ik nog een foto tegen uit de zomer van 1974, waarop een groep deelnemers aan de Vakantiespelweek zich vermaakt op het dan nog lege terrein tegenover de vijver bij het voetbalveld. O.a. Aike Streuding en Arie Clazing leren de jeugdigen daar, als leiders van het Vakantiespel, hoe je elkaar met een soort van brandspuit vrijwel ondersteboven kunt spuiten. Tja, dat kon toen nog …….
Op de achtergrond zijn de bergingen van de nieuwgebouwde huizenblokken aan de Thedingelaan op dat moment echter al te zien ! ’t Is opnieuw gebleken, dat aanhouders winnen; óók als ’t om realiseren van woningbouw gaat.
Er is één probleem. En of dat nou gekomen is door het onophoudelijke gezeur vanuit Onstwedde, of vanwege een mogelijk aanbod van zoiets als ‘kwantum-korting’ door de aannemer, er werd in elk geval ineens een stortbui van – naar ik me meen te herinneren – van zo’n 90 huizen over het dorp uitgegoten. Zo’n 70 woningwet- en 20 bejaardenwoningen. In een dorp van all-in zo’n kleine 3.000 inwoners……
Tja, met een nieuwe Thedingelaan, een Mennersinghelaan, een Landlaan + een verlenging van de Boelslaan, kun je je natuurlijke aanwas vanzelfsprekend wel weer jaaaarenlang opvangen.
Als de – toen nog gemeentelijke – Woningstichting vervolgens aan het jammeren slaat over het feit, dat de nieuwe woningen niet in een mum+ 1½ zijn verhuurd, tja dan ……..
De ‘Winschoter Courant’ meldde, dat het Stadskanaalster gemeentebestuur een “…leegstandstok gebruikt om de Onstwedder woninghond te slaan….”

Hoe dan ook: er waren in die tijd (maart 1975) in Onstwedde tal van afgezakte broeken te zien…..
 
*    O.I.H.O. = Onstwedde Is Hopeloos Ouderwets
**  De Gemeente Stadskanaal ontstond door een samenvoeging van de toenmalige Gemeente Onstwedde met het Stadskanaal-gedeelte (= nu Stadskanaal-Noord) van de opgeheven Gemeente Wildervank.


© Klaas Meijer