01-11 Bij ‘Pluuster’ op de hoek

01-11 Bij ‘Pluuster’ op de hoek

Omdat we  
a.) ‘t eigenlijk best leuk vonden bij die 3e molen (zie de afl. van 4 okt.2012) van Onstwedde, - die aan de Luringstraat bedoel ik -;
b.) nog ’s extra gesterkt werden door een mailtje dat we kregen van Lourens Vredevoogd (jaja, inderdaad een kleinzoon van) uit Zuidlaren, die vertelde dat hij ’t erg waardeerde, dat er zoveel jaren later op de Onstwedder website nog ’s aandacht werd besteed aan de molen van zijn opa en naamgenoot. (Dat hij nadien nog enkele leuke foto’s uit de glorietijd van de molen doneerde voor het Onstwedder Archief, was daarbij een onverwacht ‘toetje’).
c.) via de rubriek ‘Taikens & Toal’ (afl. 6 , het verhaal van de turfkist-aktie) in wezen via Eltjo opnieuw werden geconfronteerd met het kruispunt Boslaan/ Luringstraat/Heideweg, gooien we er vandaag nog ‘s een 45 jaar oude ansicht-kaart van diezelfde plek tegenaan.

We kijken vanuit de Boslaan de Heideweg in. Die is dan nog onverhard. Op de achtergrond is nog net het huis zichtbaar, dat daar in de scherpe 90° noordwest-bocht staat. Daar woont in 1968 nog de familie Strockmeijer. Later vinden achtereenvolgens de families Hilvert Wessels, Kwadijk en Tjebbe van der Laan er hun thuis.

Links zien we de voorgevel van het huis van Harm Lutjeboer. Jong en oud kende deze krasse, oude baas onder z’n bijnaam : ‘Pluuster’. Net als z’n vader is hij in z’n jongere jaren veelvuldig in de velden rond Onstwedde, Vlagtwedde en ’t Hebrecht te vinden. Hij doet op die manier z’n naam eer aan.
Dat zit zo. Als Harm wordt geboren, is z’n vader niet thuis en het nieuws van z’n geboorte wordt daarom op het gemeentehuis noodgedwongen aangegeven door z’n oom, Klaas Huiting. Deze spreekt dan de historische woorden:”Hai is in pluuster (= een benaming voor slecht weer) geboren en ’t zel ook wel aaltied n Pluuster (= iemand met een onstuimig karakter) blieven …..”
(N.B. Misschien snapt u de turfkist-aktie van ‘Pluuster’-zoon Eltjo – zie ‘Taikens & Toal’ No. 6 – nu ook wat gemakkelijker. Eltjo kon eigenlijk aan z’n bevlieging van toen niks doen; ’t zat ‘m ‘gewoon’ in zijn Pluusterse genen…..)

Op de plaats waar het huis van de familie Harm ‘Pluuster’ Lutjeboer stond, verrees in de jaren ’80 van de vorige eeuw het garagebedrijf van Albert Kruiter, daarna een aantal jaren Kriegsman en nu ‘Niemeijer Autotechniek’.

Tenslotte:
Nee, u hoeft niet te verwachten dat u binnenkort een ansicht van de Boslaan-kant van dit kruispunt van wegen in deze rubriek te zien zult krijgen. Daarvoor bestelt u het (ws.) in februari 2013 te verschijnen boek over de dit jaar jubilerende Chr. Gereformeerde kerk maar ! (Bestellingen zijn nog mogelijk via Frits van der Heide).

© Klaas Meijer