Afl. 137 - 01-05-2018:  M.R.T.O., BIJNA  50  JAAR  IN  en  OP  DE BAAN !

Afl. 137 - 01-05-2018: M.R.T.O., BIJNA 50 JAAR IN en OP DE BAAN !

Sport en bewegen staan de laatste jaren (terecht) weer fiks in de belangstelling. Daarom maken rijksoverheid en gemeenten af en toe zelfs extra financiën vrij om het sporten te stimuleren, hebben zorgverzekeraars regelmatig akties in de aanbieding om het sporten van hun klanten te bevorderen en zo de ziektekosten te verlagen, enz.
Op de gymnastiek- en sportsituatie op de scholen heb ik te weinig actueel zicht, maar ook daar is (terecht) ’t een en ander gaande.
Als ik het bovenstaande neertik, kan ik niet anders zeggen dan dat Onstwedde anno 2018 op het terrein van de sportbeoefening heel aardig kan meekomen. Zowel de gymnastiekvereniging C.S.V.O. als de voetballende dames en de heren van ’Onstwedder Boys’, de volleyballers (m/v) van V.C.O.’72, de leden van de HardLoopClub, van de Tennisclub ‘Uneswido’, van de ‘Driesporen-ruiters’, van de IJsvereniging ‘Wisch’ en de zwemactivisten in ‘‘t Vlasmeer’, doen ’t zonder meer goed tot prima. Dan noem ik nog niet eens de gebruikers van de nieuwe Outdoor Fitness aan de Landlaan.
Enige gepaste trots over deze aktiviteiten mag ons best vervullen.

Hierboven heb ik opzettelijk M.R.T.O. niet genoemd, het ‘MotorRacing Team Onstwedde’. Dat is zeker niet gebeurd, omdat zij niet sportief zouden zijn. Wie hen ’s een keer bezig heeft gezien op hun huidige thuisbasis op het Lawaaisportcentrum achter Vledderhuizen, weet ook wel beter. Een goeie lichamelijke conditie is immers absolute noodzaak als je met een snelle motor onder je achterste de – mag ik ’t noemen – ‘capriolen’ wilt uithalen, die zij vertonen.
Uiteraard heb ik voor deze ‘Zo was ‘t’-aflevering o.a. de website van MRTO ‘s geraadpleegd.
‘k Moet wel heel eerlijk bekennen, dat er voor mij heel weinig bekende namen voorbij kwamen. Maar dat zal wel aan mij(n leeftijd) liggen.… Slechts Eddie Prins en Roelof Draadjer schoten er herkenbaar tussenuit. Ze zaten overigens wel even bij de toppers van 2017 !

Aktief is onze motorrace-club dus nog altijd. Nou ja: ”ónze club”…….. ? Tegenwoordig presenteren ze zich onder de vlag van ons buurdorp als ‘MRTO Vledderveen’. Een fijne geste was daarbij wel, dat ze het motorsportgedeelte van het Lawaaisportcentrum in 2011 hebben omgedoopt tot ‘Bé Sterenborg-accommodatie’. Bé (zoon van Jan), geboortige Onstwedder, was jarenlang voorzitter van MRTO en overleed helaas in 2010, nog maar 59 jaar oud. Bé heeft er bovendien voor gezorgd, dat het archief van MRTO in zeer uitgebreide vorm is bewaard. Oud-MRTO-ster Joh. Veldhuis wroet momenteel alles door. Als hij daarmee klaar is, zal het belangrijkste deel een plek krijgen in het Onstwedder Historisch Archief in de Ocrea-boerderij.
   
MRTO werd opgericht op 16 juni 1969 en ze kunnen dus volgend jaar – met trots – hun gouden jubileum vieren. ‘De Weekpost’ van woensdag 18 april meldde ’t ook al. Ons nieuwe streekweekblad mag dan nog jong zijn, 't blijkt regelmatig dat ze wel bovenop het nieuws uit de regio zitten. Knap hoor. 

In eerste aanleg werden de M.R.T.O.-wedstrijden verreden op een terrein in ‘De Bargen’, direct aan de noordkant van de algemene begraafplaats, achterin ons dorp. Oorspronkelijk was daar de “zetel” van de Onstwedder Schietvereniging (zoals ik u in afl. 129, d.d. 19/10/’17 van deze rubriek vertelde). Later (rond 1980) verhuisden de, - toen nog algemeen gangbare -, grasbaanwedstrijden een tijdlang naar het Manifestatieterrein aan de Wessinghuizerweg. Dat terrein had evenwel té veel te lijden van de erover razende pk-monsters en er moest een punt worden gezet.
Gelukkig kwam de baan op het zopas genoemde Lawaaisportcentrum naast het vliegveldje van Vledderveen enkele jaren later – eindelijk ! – klaar. De Gemeente Stadskanaal had daarvoor ook wel heel erg royaal de tijd genomen. De voorafgaande periode had MRTO  daardoor maar nauwelijks overleefd. Niet alleen door het verlies van de wedstrijd-mogelijkheid in eigen dorp, maar ook omdat ze geen trainingsbaan meer hadden. Landbouwer Albert Meems, motor-enthousiasteling in z’n jonge jaren, ontpopte zich echter op het laatste moment als reddende engel: hij stelde MRTO tijdelijk een akker naast het Hommesbos beschikbaar. Gelukkig maar, want de nood was onze motorcoureurs bijna boven het hoofd gegroeid. Kort daarvoor hadden ze bijv. via de Onstwedder Sportcommissie de Gemeente Stadskanaal zelfs gedreigd om op een vrijdagmiddag met brullende motoren de hal van het gemeentehuis te komen bezetten. Ik-zegge-die ……..

Veel motorsportclubs hebben in de voorbije jaren het loodje gelegd. Zo niet dus MRTO; die club bestaat anno 2018 nog altijd. Wat ? Floreert nog altijd. De grasbaan van weleer is uitgebreid met een baan voor cross- en speedway-geweld, maar de fijne sfeer binnen de vereniging wordt nog steeds geroemd.

De foto van vandaag wil een eerbetoon zijn aan de Onstwedder MRTO-kanjers van weleer. Aan de oprichters van destijds (in het café van Brakke in Veenhuizen): o.a. Jacob Scheper (de eerste voorzitter van de club), Rieks Bosker, Grietinus Huls. En – natuurlijk - aan de kampioenen van weleer: o.a. de al genoemde Jacob Scheper en Grietinus Huls (zijspan) met o.a. bakkenist Harry Kuil, Joh. Veldhuis, Henk Draadjer en nog wel een stuk of wat  .…… Maar niet minder aan de motorsport-enthousiastelingen van nu !
Als betweter-op-leeftijd kan ik u een paar dingen absoluut verzekeren:
- sport, welke dan ook, verschaft altijd plezier en vergroot zo je dagelijkse levensvreugde;
- als je ergens voluit voor durft te gaan, dan volgen successen onherroepelijk;
- sporten, welke tak je ook kiest, is hartstikke goed voor een gezond lijf en een positief ingestelde geest. Niet voor niets denk je bijv. bij ‘fairplay’ direct aan sporten;
- de kameraadschap (m/v), die je in een teamsport ontwikkelt is er meer dan eens een voor een heel leven.

© Klaas Meijer