Afl. 127 - 14-09-2017: ONSTWEDDE: RUSTIEK en AKTIEF DORP IN ‘T GROEN

Afl. 127 - 14-09-2017: ONSTWEDDE: RUSTIEK en AKTIEF DORP IN ‘T GROEN

Bij het zien van deze ansichtfoto word ik altijd een beetje week om het hart. Dit plaatje-in-dubbele-zin laat ons de ingang van de Dorpsstraat zien anno 1920. Bijna 100 jaar geleden dus. De ontwapenende uitstraling van de foto kun je je in de huidige tijd van oorlogsdreiging, aanslagen, orkanen en aardbevingen nauwelijks voorstellen. ‘Lieflijk’ is misschien wel de beste omschrijving voor dit Onstwedde van toen.
Wat valt op ?
- De Dorpsstraat en de Brink zijn nog onverhard;
- het groen van de bomen overheerst heel sterk het straatbeeld, ook als je verder de Dorpsstraat inkijkt;
- de beide 4-wielige wagens geven een bescheiden doch duidelijke economische aktiviteit in het dorp weer;  
- de mensen nemen heel rustig de tijd om de fotograaf z’n werk te laten doen. Zelfs de twee kleine kinderen, de ene rechts aan de hand van moeder (ws. moeder Gelling) en de andere als een fotomodel-in-spé * met een verlokkende blik poserend bij de (gesloopte) richtingwijzer.
Natuurlijk is ‘op de foto komen’ in deze jaren nog bere-interessant, maar de sfeer die gecreëerd wordt is haast onvoorstelbaar vriendelijk.
 
Links zien we de tuin van de vroegere Hids-boerderij, waarin René & Gerda Nijenbrinks eerstdaags hun intrek wel zullen nemen. De toren van de Gereformeerde keek achter het geboomte houdt het hele tafereel goed in de gaten.
Aan de rechterkant is sinds 1920 nogal ’t een en ander veranderd.
Geen smederij van Geert – en later Harm – Gelling (uiterst rechts) meer om je wagen van nieuw ijzerbeslag te laten voorzien of je paard te laten beslaan.
Geen café/bakkerij  Hilgenga meer (het grote huis rechts). Vanaf 1940 zetten Jans Moed & Hindertje Schenkel als kruidenier-caféhouder daar de bedrijvigheid voort.  Toen Jans’ oomzegger Geert (‘Pinto’) Hidding & Bé Roskamp alleen het café/cafetaria overnamen, vestigden Jan Wakker & Weya Veldhuis  hun kruidenierswinkel in het linkerdeel van het pand.
Merkwaardig is ‘t eigenlijk, dat juist dit gedeelte van de Dorpsstraat de afgelopen decennia zo door brand is geteisterd. Misschien had de opvolger van ‘Pinto’ Hidding z’n café ook beter niet ‘De Flierefluiter’ kunnen noemen ……..

Onstwedde profileert zich naar buiten toe regelmatig als ‘dorp in het groen’. Bedoeld wordt dan vooral, dat het dorp in een mooie, groene omgeving ligt. Als je luchtfoto’s ziet dan kun je ook alleen maar vaststellen, dat daarvan geen woord gelogen is.
Deze foto laat evenwel zien, dat het groen binnen de dorpskom nog best wel een beetje nadrukkelijker kan. En dat je daarmee een nóg vriendelijker aanblik creëert.
Als we dat dan evt. tóch een beetje willen versterken, dan zouden we misschien hier en daar ook nog een paar bankjes bij kunnen plaatsen. Onstwedde kent anno 2017 niet alleen veel (fiets)toeristen, maar ook veel inwoners op leeftijd. Die hebben ‘t – ook mét rollator of i.d. – soms moeilijk om in één ruk van a naar b te komen. Een (extra) rustplekje zo hier en daar, waar je ook nog wat van je eigen rustieke en aktieve dorp-in-het-groen kunt genieten, was dan beslist zo gek nog niet.

* Het 'fotomodel-in-spé' is Geertruida (roepnaam Trui) Wilts (* 1915 en + 2001). Ze was de oudste dochter van stelmaker Hendrik Wilts en z'n vrouw Grietje Wilts-Wever, die op Dorpsstraat 6 woonden. Dat is op de plek waar nu Carla's Kapsalon is.

(Met veel dank aan Jan Wilts uit Assen, die ons deze nuttige aanvulling toestuurde).



© Klaas Meijer