Afl. 100 – 10-05-2016 - 25  JAAR  LATER.  ALSOF  ’T  NIKS  IS  …………….

Afl. 100 – 10-05-2016 - 25 JAAR LATER. ALSOF ’T NIKS IS …………….

Teneinde te voorkomen dat ik vanwege alle opwellende emoties bij deze 100e aflevering een kletsnat verhaaltje zou gaan schrijven, ben ik maar wat gaan opruimen in ons Onstwedder Historisch Archief. Daar komt nog steeds – heel fijn ! – met de regelmaat van de klok materiaal binnen, waarvan de gever en wij denken dat ’t voor de generaties na ons erg interessant kan zijn. De ruimte die wij in de Ocrea-boerderij beschikbaar hebben is echter zeer beperkt, zodat een opruimronde zo af en toe een absolute must is.
Eén van de onderdelen die door het Archief zorgvuldig wordt beheerd is het Onstwedder Krantenknipsel-Archief. Wijlen Geert Wubs en ik zijn daarmee ooit in 1976 begonnen en sindsdien houd ik ‘m dagelijks bij. Ik denk daarbij regelmatig:”Wat is ‘t toch hartstikke fijn Klaas, dat je indertijd op de kleuterschool hebt leren knippen en plakken……!
Tijdens genoemde opruiming moest ik iets in de ‘Knipselmap 1991’ invoegen. Allerlei herinneringen breken zich dan baan, wanneer je al die dorpsgebeurtenissen van 25 jaar geleden weer leest. ’t Is vaak alsof ’t eergisteren gebeurd is …….

                        **********************

Ik doe in deze aflevering een greep uit het nieuws uit die map in de hoop, dat ik u ook met deze relatief recente ‘Zo was ‘t’ een plezier doe.
Ik beperk me tot het eerste halfjaar van 1991.
- 1. Het christelijk gemengd koor ‘Nil Sine Labore’ (= Latijn voor: ‘Niets Zonder Inspanning’) o.l.v. dirigent Klaas Withaar viert op 9 april het 60-jarig jubileum met een prachtig concert. De koorleden doen dat in hun splinternieuwe outfit: dames in lila-paarse blouses/donker-blauwe rok en de heren in donkerblauw kostuum. Een drietal oprichters van het koor (stuk voor stuk 80+ers) worden gehuldigd: mevr. G. Horlings-Frouws, mevr. L. Veldhuis-Scholtens en de heer A. Kruiter.
- 2. Giny Dijk-Blom, Truus van der Heide-van der Laan en Roelie Knigge-Wubs worden op 31 mei als leden-bloemschiksters van de afdeling Stadskanaal van de KMTP in het kasteel van Amerongen gehuldigd als Nederlandse kampioenen.
- 3. In een grote tent bij ‘d’Ekkelkaamp’ verzamelen zich op 25 mei bijna 500 oud-leden van de Hervormde Jeugdvereniging ‘Gij zijt de Leidsman mijner jeugd’ voor een reünie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Zelfs uit Zwitserland en Canada zijn oud-leden overgekomen.
- 4. Berend Meems bereikt op 28 mei 1991 de leeftijd van 100 jaar. Geboren in Mussel, is hij vanaf 1904 werkzaam geweest in het boerenbestaan. Eerst bij de familie Koets in Ter Wupping, later met een eigen boerderij aan de Kampweg 3.
Meems drinkt nog dagelijks met veel smaak z’n kersenbrandewijntje en we mogen hem gerust met ere noemen in de rij van Onstwedder super-ouwe-taaien. (*KM: Op hem en z’n collega’s – m/v – komen we later in deze rubriek uitgebreider terug).
- 5. Het Motor Racing Team Onstwedde (MRTO) organiseert voor de 4e keer een off-the-road-rit door Westerwolde. Liefst 160 deelnemers meldden zich aan.
- 6. De ‘krasse knarren’-broers Willem (94 jr.) en Wessel (89 jr.) Wubs worden gehuldigd, omdat ze liefst 60 jaar lid zijn geweest van de CNV-vakbond. Beide broers waren al op jonge leeftijd aktief. In de tijd dat ze eigenlijk nog in de (basis)schoolbanken moesten zitten, waren ze bijv. al als ‘kouheer’ (oppasser van koeien van diverse boeren die in het buitengebied graasden) in de baan.
- 7. Onder leiding van provinciaal archeoloog drs. Henny Groenendijk worden drie grafheuvels op het land van A. Migchels op de Holte blootgelegd. Met een in de voorbije eeuwen gebruikte benaming ’t olle haidense kerkhof’ gaven de Onstwedders altijd al aan, dat daar in een ver verleden begraven werd. De nu opgegraven grafheuvels uit ca. 1500 v. Chr. leveren nu het overtuigende bewijs.
Er worden – voorzichtig – plannen geopperd om er op termijn een toeristische bezienswaardigheid van te maken. (*KM:”Veel verder is ’t sindsdien helaas ook niet gekomen …..”).

Tenslotte nog even naar het wel en wee van onze plaatselijke zakenmensen.
- 8. Jaap & Fenny Kramer starten een grootscheepse verbouwing van hun supermarkt aan de Dorpsstraat 28. Het winkeloppervlak wordt bijna verdubbeld tot 420 m². Ze gaan verder als SPAR-Voordeelmarkt/Slijterij en hopen zo hun klanten uit Onstwedde/Alteveer en de wijde omtrek nóg beter van dienst te kunnen zijn.
- 9. John & Reina Meinds hebben de voormalige bakkerij van Klaas & Deddy Hilgenga aan de Dorpsstraat 41 overgenomen. Ze moderniseren de zaak en zijn sinds begin 1991 als onze plaatselijke Echte Bakker (met de hardbroden van weleer) niet meer weg te denken.
Volgens mijn berekeningen zou Bakkerij Meinds dus dit jaar z’n 25-jarig jubileum kunnen vieren ……
- 10. Over jubilea gesproken.
Wijbrands Mode viert in 1991 het feit dat Meint J. Wijbrands in vijftig jaar geleden begon met z’n kledingzaak aan de Luringstraat. Op de foto van vandaag (Historische Optocht tijdens ‘Onstwedde 1100’ in juni 1977) laat Meint zelf zien hoe hij in eerste instantie vooral op de fiets “mit t pak langs de deuren” (= textielkoopman aan huis) ging. Mevr. Wijbrands runde de winkel. Later werd de winkel de kern van het bedrijf.
Meint Wijbrands heeft in zijn werkzame leven naast z’n werk vele jaren vol enthousiasme een waardevolle bijdrage geleverd aan de organisatie van allerlei aktiviteiten in ons dorp.  
Een en ander houdt dus in, dat Wijbrands Mode dit jaar z’n 75-jarig jubileum mag vieren. De huidige eigenaar, Chris Kruizinga, meldde ons desgevraagd dat z’n klanten in de tweede helft van dit jaar met de feestelijke kant daarvan zullen worden geconfronteerd.
12. Hoewel (nog) niet opgediept uit de knipselmap, kan ik u tenslotte nog meedelen dat ook Carla's Haarmode aan de Dorpsstraat in 2016 z'n 25-jarig jubileum gaat vieren. Eigenaresse Carla Lutjes-ten Have deelde ons mee, dat aan een en ander later dit jaar op feestelijke wijze gestalte zal worden gegeven.
(Gezien de historie achter Carla's locatie zullen we daarop t.z.t. zeker terugkomen.)   

Mag ik afsluiten met een groot compliment richting onze plaatselijke ondernemers ? Als je in één jaar mag vieren, dat Meijer’s Modeschoenen 100 jaar, Wijbrands Mode 75 jaar, ‘De Echte Bakker’ Meinds en Carla's Haarmode 25 jaar achtereen hun steentje hebben bijgedragen aan het op niveau houden (mét uitstraling !) van het winkelbestand in ons dorp, dan is er alle reden om daarop wel twee beetjes en gepast trots te zijn. Van harte gefeliciteerd, alle vier !

Oh ja. Klaas Meijer schreef vandaag z'n 100e 'Zo was 't'-aflevering. En hij heeft er nog net zoveel plezier in als bij aflevering 1 !

© Klaas Meijer