21-09 Moorddrama (1932), deel 2

21-09 Moorddrama (1932), deel 2

In het dorp doen al snel enkele namen de rondte. Want naast alle sterke sociale kanten die ons dorp al eeuwen kenmerken, is de (al te snelle) dorpsroddel ook al eeuwenlang zonder meer een zwak element. De gissingen over de identiteit van de dader(s) blijken ’s maandags 1 augustus inderdaad niets anders dan roddelpraatjes te zijn geweest.

Nadat er zondags namelijk al een vruchteloze poging tot arrestatie is gedaan (de verdachte is niet thuis), wordt op maandagmorgen de 18-jarige Albert M. uit Stadskanaal aangehouden. Hij is … – nota bene – een stiefkleinzoon van de vermoorde Everwijn Huiting …. In weerwil van z’n jeugdige leeftijd is hij voor de Stadskanaalster politie geen onbekende.

Kort daarna wordt ook z’n vriend, de 21-jarige Hendrik U. uit Musselkanaal, opgepakt. Het verhoor in de Marechausseekazerne aan de Hoofdstraat in Stadskanaal duurt niet lang. Beide jongens bekennen al heel snel, dat ze ’s vrijdagsavonds laat naar opa Huiting zijn gegaan met de bedoeling geld los te praten. Ze dachten dat dat niet al te moeilijk zou gaan, omdat opa het overlijden van z’n vrouw Neeltje de Boer, een half jaar eerder op 16 februari 1932, nog niet helemaal had verwerkt.

Bij hun aankomst op de Höfte bleek de oude man z’n bed al te hebben opgezocht. Toen hij – volgens z’n buren altijd een buitengewoon voorzichtige man – evenwel doorkreeg dat z’n kleinzoon en een kameraad voor de deur stonden, deed hij hun alsnog open en maakte zelfs koffie voor het tweetal. Het gesprek over het afstaan van geld wilde ondanks die koffie niet erg vlotten. Huiting wilde niet. De twee booswichten hadden hem toen besprongen en met een steekbeitel een aantal verwondingen toegebracht.

Huitings aansluitende reactie had ze door het dolle heengebracht, met moord als eindresultaat. De zoektocht naar opa’s spaargeld bracht het geldkistje voor het licht. De uiteindelijke ''buit'' bedroeg – zegge en schrijve – 60 gulden (nu: 27,23 Euro).. Op de foto hierboven, die ergens in 1933 gemaakt is, ziet u een grote groep mensen voor de Arrondissementsrechtbank in Winschoten. Rechter Van der Voogd zal die dag uitspraak doen in het proces tegen de beide moordenaars.

Waarschijnlijk staan er tussen al die mannen (we hebben slechts 2 - !! - vrouwen kunnen ontdekken) meerdere Onstwedders. Wij kennen er slechts één (en dat ook nog niet met 100 % zekerheid): melkrijder Engel Holtjer, recht achter de man met de zwarte pet in het midden van de foto.

Kunt u ons bijna 80 jaar later nog iets verder helpen ? Pak uw loep er maar bij en mail naar k.meijer@onstwedde.info. Al vast bedankt! Oh ja: de uitspraak van de rechter hebben wij helaas niet kunnen achterhalen, "maar oud-Onstwedder Arjan Meijer Hzn. uit Ede wel. Uit zijn speurwerk, - waarvoor onze hartelijke dank -, blijkt dat kleinzoon Albert M. is veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf en z'n medeplichtige vriend Hendrik U. in hoger beroep tot 10 jaar.
Zelfs de "Zierikzeesche Nieuwsbode" maakte op 28 november 1932 melding van de geruchtmakende rechtzaak."

Onze dank gaat tevens uit naar de heren Geert Wilts (Holte) voor het opsporen van bovenstaande foto en Engel Huls (Luringstraat) voor diverse aanvullende gegevens + de foto’s bij deel  1.

© Klaas Meijer